Dosare penale la unii protestatari!

1



În cea de a treia seară de proteste organizate fără autorizație la Pitești, polițiștii au trecut la măsuri mai dure, fiind întocmite primele dosare penale. Asta, pe lângă zeci de amenzi aplicate participanților și organizatorilor. Ca și în  primele două seri, miercuri protestul a fost împărțit în oameni care se manifestau pașnic împotriva restricțiilor impune în pandemie și indivizi recalcitranți, certați cu legea, veniți în centrul Piteștiului după ora 22.00, care incitau la violență.


În jurul orei 20, în Piața Vasile Milea erau în jur de 100 de protestatari. Oamenii nu scandau, nu gesticulau, stăteau de vorbă pașnic. Un bărbat, fost sportiv şi proprietar al unei săli de fitness, a cărui afacere a fost grav afectată de măsurile impuse de Guvern, s-a adresat celor prezenţi, vorbindu-le despre scopul acestui protest, revendicările participanţilor şi le-a cerut oamenilor, în mod repetat, să nu recurgă la violenţe. Când convoiul a pornit în marș s-au făcut auzite vuvuzelele și scandări de genul „Libertate”, „Jos Arafat” și „Ieșiți din casă!” îndemnul cu care manifestanții îi chemau la protest pe toți piteștenii. Prima oprire a fost în Piaţa Primăriei Piteşti, după care protestatarii au pornit către sediul organizaţiei judeţene a PNL Argeş. Pe tot traseul oamenii au fost încadraţi de cordoane de jandarmi, conduşi de inspectorul şef, colonel Gheorghe Lupescu. Zeci de jandarmi şi de poliţişti erau pregătiţi să intervină dacă era cazul. În faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş au fost aşteptaţi de inspectorul şef Mihai Neagoe, care a stat pe scări privind la marşul oamenilor, fără să intervină, prin simpla sa prezență dând un semnal manifestanților să nu recurgă la acte de vandalism sau să genereze conflicte.
S-au întâlnit cu prefectul
După ora 21,00, pe reţelele de socializare, indivizi suspecţi făceau chemarea:„Nu ieşim şi noi din casă?” După ce convoiul s-a întors în Piaţa Vasile Milea 3 reprezentanți ai protestatarilor au intrat la discuții cu prefectul judeţului, Emilia Mateescu, fiind însoțiți de jandarmi. Discuţia a fost lungă, până după miezul nopţii. Reprezentanții protestatarilor i-au vorbit prefectului despre efectele pe care măsurile impuse de Guvern le au împotriva afacerilor locale şi ale economiei, în general. Numărul protestatarilor se mărise ajungând la aproximativ 500. Cei mai mulţi, în majoritate tineri sau chiar copii, au venit după ora 21.00. Pe stradă numărul maşinilor s-a înmulţit, asta deşi era ora 22,30 şi, potrivit legii, cetăţenilor le este permis să iasă din case numai cu un motiv justificat şi pe bază de declaraţie.
Au blocat strada cu mașinile
La ora 22.30 s-a produs un blocaj pe strada Armand Călinescu, în apropiere de trecerea de pietoni de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu. Două maşini erau oprite, una în dreptul celeilalte, blocând ambele benzi de mers, în timp ce alți participanți la trafic formaseră coloane. Un echipaj de poliţie rutieră i-a luat la întrebări pe cei doi tineri aflați la volan. Elisei M., de 28 de ani din Țițești şi George Alin S., de 19 ani din Moşoaia, au susținut că au rămas fără combustibil şi nu mai pot înainta. Oamenii legii le-au cerut să pună contactul pentru a se convinge că într-adevăr acesta este motivul. Ambele autoturisme au pornit! Pe numele celor doi au fost întocmite dosare penale pentru încălcarea articolului 339 din Codul Penal privind împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice. Dacă vor fi găsiți vinovaţi cei doi riscă pedepse cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau amendă. De precizat este faptul că unul dintre cei doi a fost cercetat într-un dosar cu violențe.  În urmă cu 10 ani, Elisei M. a fost cercetat sub acuzaţia de tâlhărie calificată. Acesta, alături de alţi doi tineri a fost suspectat că a tâlhărit doi taximetriști din Piteşti.
Protest și la Curtea de Argeș 
Ca urmare a protestului neautorizat, polițiștii au dat amenzi şi miercuri seara. Nu au fost sancţionaţi oamenii care au manifestat paşnic şi au asculta de îndrumările oamenilor legii ci tinerii recalcitranţi. Au fost date 44 de sancţiuni în valoare totală de 13.000 de lei. Tot atâte amenzi au fost date şi la Curtea de Argeş, acolo unde a fost organizat un protest similar celui de la Piteşti dar cu mult mai puţini participanţi. M.Sandu: Foto C. Tudor