- La Bughea de Sus
Femeile din comuna Bughea de Sus, cu vârste între24 şi 64 de ani, care doresc să îşi facă testare pentru depistarea cancerului de col uterin o pot face gratuit. Acestea trebuie să se înscrie, urmând ca o caravană să ajungă în localitate. Testele Papanicolu şi HPV sunt făcute în cadrul unui program de screening finanţat din fonduri europene.
Primăria comunei Bughea de Sus a semnat un protocol de colaborare cu o serie de parteneri din cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene, în vederea implementării unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Astfel, femeile între 24 şi 64 de ani din Bughea de Sus au posibilitatea de a beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, pentru depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Testarea poate fi realizată oricând pe parcursul anului în centrele de recoltare înscrise în program, sau în unităţi mobile, în cadrul unei caravane care va ajunge în localitate în perioada următoare, a transmis Primăria Bughea de Sus într-un comunicat de presă.
Proiectul este destinat femeilor din grupuri vulnerabile
Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) şi este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman. Sunt vizate în cadrul acestuia peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia, provenind mai ales din grupuri vulnerabile. „Ne bucurăm că suntem prima localitate din judeţul Argeş care a dat curs invitaţiei de a se alătura acestui proiect atât de important pentru sănătatea locuitoarelor din comună. Ne dorim ca, prin implicarea în acest proiect, să încurajăm femeile din Bughea de Sus să se înscrie pentru testare şi, astfel, să contribuim la o mai bună calitate a vieţii în comună”, a declarat dl Nicolae Tarbă, Primar Bughea de Sus. Persoanele interesate să se înscrie în program pentru testare pot contacta coordonatorul judeţean al proiectului, Marius Liţă, la numărul de telefon 0742202905. M.Sandu