Structura anului școlar 2021/2022 ar putea fi modificată

0

  • Decizia va fi luată de Minister numai dacă profesorii, elevii și părinții o vor cere
  • Se va schimba însă structura anului 2022/2023
  • Părinții vor să se garanteze un număr minim de ore pentru elevi



Structura anului școlar 2021/2022 este deja stabilită de Minister, desi nu a fost data publicității, însă ea ar putea fi modificată dacă vor exista solicitări din partea celor implicați direct, profesori, elevi și părinți.


Astfel, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că nu va propune o schimbare de structură pentru anul școlar 2021-2022, însă va pune în discuție o extindere a anului școlar începând cu septembrie 2022, informează digi24.ro. Cel mai probabil vacanțele vor fi mai mici, școala va începe la începutul lui septembrie, iar vacanțele nu vor mai fi atât de multe. „Structura anului școlar 2021-2022 este cunoscută. Dacă vrem să modificăm ceea ce știm deja, ministerul nu va veni cu propunere, dar dacă profesorii, elevii, părinții vor cere acest lucru ministerul Educației va susține. Nu dorim să inducem încă o modificare pentru anul școlar următor. Dorim însă să punem în discuție extinderea perioadei de școala din septembrie 2022, asta da,” a spus Cîmpeanu. Mai multe organizații ale elevilor, ale părinților și din sistemul de educație au lansat, miercuri, un apel prin care solicită autorităților să ia măsuri pentru a garanta un număr minim de zile de școală într-un an calendaristic. Ele vor ca “România să nu mai aibă cel mai comprimat an școlar din Uniunea Europeană” și atrag atenția că, în situația actuală, “interesul superior al copilului (respectarea dreptului la educație de calitate) pare a fi subordonat altor interese”.
Cele mai puține ore de școală
Apelul notează, astfel, că “dezbaterea din aceste zile, în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis modificarea structurii anului școlar astfel încât vacanța de primăvară să fie prelungită (peste o lună de vacanță ,,COVID-19”), nu a făcut decât să scoată la iveală una dintre marile probleme ale sistemului de învățământ: în România, dreptul la educație s-a transformat într-un drept la vacanță”, mai scrie digi24.ro. România este una dintre cele 3 țări europene care au cele mai puține zile de școală din Europa: în jur de 165, la fel ca Malta și Albania, spun experții europeni în raportul „The organisation of school time in Europe”, realizat de Agenția Executivă pentru Educație a Comisiei Europene (EACEA/Eurydice). Analiza, făcută pe anul școlar în curs, arată că la polul opus se află Danemarca și Italia, cu 200 de zile de școală, iar jumătate din țările/regiunile europene au între 170-180 de zile și în alte 17 țări/regiuni, zilele de școală variază între 181 – 190. S.Mihai