A murit folcloristul Ion Stroe

0



Un cunoscut folclorist din Argeş a pierit la nici două săptămâni după moartea celebrului Gavriil Prunoiu un alt folclorist din judeţ. Este vorba de Ion Stroe, care a decedat sâmbătă, la vârsta de 76 de ani. Profesorul a fost cunoscut și apreciat pentru activitatea sa didactică desfășurată în comuna Vlădești, pentru numeroasele premii avute în palmares, dar și pentru înfiinţarea Ansamblului Folcloric Bratia din Vlădeşti cu care a crescut generații întregi de tineri talentați.


Ion Stroe, poate fi considerat folcloristul de renume al văii Bratiei. Acesta s-a născut pe 24 iunie 1944 în comuna Mihăeşti, satul Văcarea. A absolvit, în 1973, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limba şi Literatura Română, specializarea: Română – Franceză, după ce, cu zece ani în urmă, absolvise Școala Normală „Carol I” Câmpulung Muscel. Acesta a lucrat ca învătător din 1963 până când a terminat facultatea în 1973 după care a devenit profesor meserie pe care a practicat-o vreme de 34 de ani, până în 2007 când s-a pensionat. În cele peste trei decenii a fost director al Căminului Cultural din Vlădeşti, director al Şcolii din Vlădeşti, bibliotecar comunal în aceeaşi localitate şi membru al Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu – Codin”, în cadrul căreia a îndeplinit diferite funcţii, din 1973.
Fondatorul Ansamblului Bratia
Cunoscutul folclorist a fost fondator al Ansamblului Folcloric Bratia din Vlădeşti, cu care a obţinut multe premii, participând la manifestările culturale din Argeş şi din ţară, dar şi la festivaluri internaţionale. A fost distins cu numeroase premii: „Cel mai reprezentativ cercetător, culegător sau valorificator al folclorului argeşean”, în 2002, oferit de Centrul Creației Populare Argeș; Premiul I sau Marele premiu al juriului, de nenumărate ori, ca interpret sau ca instructor al formaţiilor artistice, Fiu al Argeșului, 2008. De asemenea, Ion Stroe este autorul şi coautorul a numeroase articole şi cărţi în care au adus în atenţia cititorilor folclorul şi tradiţiile din Argeş : „Colinde şi obiceiuri de iarnă din Argeş – Muscel”, „Folclor poetic din Argeş. Descântece”,„Sus în cercănel de lună. Folclor literar din Vlădeşti”, „Obiceiuri de peste an din judeţul Argeş”, „Şcoala din Vlădeşti, judeţul Argeş. Monografie istorică”, şi „Monografia comunei Vlădeşti, judeţul Argeş”. Dumnezeu să-l odihnească în pace! M.S.