Peste 8000 de elevi, la orele remediale, în Argeș

0



Din acest an școlar, din cauza problemelor apărute pet imp de pandemie, Ministerul Educației a introdus un nou concept menit să ajute elevii. Este vorba despre ore remediale, o activitate care își propune să contribuie la îmbunătățirea ratei succesului școlar și a procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat pentru elevii din grupul țintă (elevi cu ritm lent de învățare, elevi cu risc de abandon și elevi proveniți din medii dezavantajate), dar și la schimbarea atitudinii cadrelor didactice față de elevii care pot avea dificultăți de învățare, la un moment dat.


În județul Argeș, dacă la început a fost o reticență din partea elevilor și părinților față de acest program, în sensul că erau foarte puțini elevi înscriși, acum orele remediale au success, fiind foarte mulți elevi înscriși. Astfel, în luna martie au fost înscriși în acest program 7895 copii, în timp ce pentru aprilie numărul a crescut la 8033 lei. Activitatea vine în sprijinul elevilor expusi riscului de esec scolar, lăsaţi în grija unor bunici, mătuşi sau alterude care manifestă dezinteres pentru rezultatele şi performanţele şcolare, părinţii fiind plecaţi în alte ţări și nu numai. Asigurarea sprijinului în învățare pentru acești elevi poate contribui la creșterea încrederii în forțele proprii. “Singurele activități școlare cu prezența fizică în clasă în această perioadă sunt orele remediale. Iar numărul elevilor participanți a fost în creștere. În martie am acut 7895 elevi înscriși, iar în aprilie sunt 8033 elevi înscriși pentru activitățile remediale. Iar pe o hartă a țării cu numărul elevilor participanți stăm foarte bine, suntem în primele județe. Iar acest lucru mă bucură foarte mult“ ne-a explicat inspectorul școlar general din Argeș, Liliana Murguleț.
Profesorii sunt remunerați
Activitățile remediale sunt organizate în județul Argeș în unitățile de învățământ, cu prezență fizică în clasă. Elevii participă la 20 de ore pe lună de activități de educație remediale, iar un elev poate să absenteze lunar cel mult 5 ore de la activități remediale. La orele remediale pot participa toți elevii din România din ciclurile primar și gimnazial, clasele pregătitoare, a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a. Înscrierile se fac în regim continuu, iar actualizarea elevilor în grupele de remediale se face lunar, în ultima săptămână din lună. Activitatea este benefică și pentru profesori, pentru orele remediale se plătesc cadrelor didactice care fac aceste cursuri cu 100 de lei brut/ora, în limita a 20 de ore pe lună, potrivit ordinului de ministru care reglementează această plată. Finanțarea activităților remediale se va realiza în funcție de numărul elevilor care vor beneficia de activități remediale. În cazul în care un elev lipsește mai mult de cinci ore pe lună, nu se mai acordă sprijinul financiar pe elev. S.Mihai