Ieri, numărul de cazuri noi de coronavirus a fost mai mic faţă de sâmbătă. De asemenea, a scăzut şi numărul localităţilor aflate în scenariul roşu. Doar trei localităţi din Argeş aveau rata infectării de peste 4/1000 de locuitori. Din nefericire, au avut loc alte trei decese la pacienţi infectaţi cu SARS CoV-2.
După ce săptămâna trecută numărul localităţilor aflate în scenariul roşu a ajuns până la 18, ieri numai 10 aveau o rată a infectărilor de peste 3/1000 de locuitori, dintre acestea trei având o rată de 4/1000 locuitori, respectiv: Morăreşti-6,33, Băiculeşti- 4,19, Mărăcineni -4,18. Celelalte şapte localităţi aflate în scenariul roşu sunt: Valea Iaşului, Piteşti cu o rată de 3,58 aflată în scădere, Moşoaia, Curtea de Argeş, Ştefăneşti, Cetăţeni, Dragoslavele. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori a scăzut la 2,30, în Argeş.
Referitor la situaţia detaliată din judeţ, Direcția de Sănătate Publică anunţa următoarele date:
-incidența pe ultimele 14 zile: 2,30 (ieri 2,36);
-persoane internate la ATI: 42 (ieri 42);
-persoane internate în spital: 415 (ieri 406);
-persoane diagnosticate pozitiv: 25.770 (ieri 25.702)
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 68 (ieri 101);
-persoane vindecate: 23.551 (ieri 23.455);
-persoane decedate: 763 (ieri 760);
-numar teste RT-PCR efectuate în spitalele publice: 62 (în ultimele 24 de ore);
-numar teste rapide (antigen) efectuate în spitalele publice: 180 (în ultimele 24 de ore);
-număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu prima doză: 1196 (în ultimele 24 de ore);
-număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu a doua oză (rapel): 387 (în ultimele 24 de ore);
-număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu prima doză: 56.200;
-număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu a doua doză (rapel): 32.022;
Datele despre incidența pe localități, prezentate sub forma unei hărți interactive, sau prin grafice, precum și multe alte informații utile, despre situația epidemiologică și despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, sunt disponibile accesând site-ul: https://www.covidarges.ro/
Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
940.792 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate ieri, 2.265 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Dan Manu: “Mortul nu respiră”
Şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, Dan Manu atrage atenţia asupra faptului că a crescut numărul persoanelor infectate cu SARS CoV-2, decedate la domiciliu care devin cazuri medico-legale. Acesta a mai spus că trebuie modificată legea în privinţa persoanelor infectate care au decedat, acestea neputând să mai transmită virusul.
„Zilele trecute am autopsiat un domn care în 23 martie a fost testat PCR și a fost pozitiv. După 14 zile cum prevede legea, fără testare, a plecat, s-a plimbat, a mers în anturajul său. A decedat, am făcut autopsia. Am luat exudat conform procedurii. Surpriză, era pozitiv! Concluzia este fraților, că atunci cât ești în viaţă, nu ești pericol public. Cum ai decedat, devii pericol public. Dânsul după 14 zile nu era pericol public, nu s-a mai testat şi a ieşit din casă. Nu putea contamina, aș cum zice legislația. A decedat, automat a trebuit să fie băgat în sac și regim de maximă atenție și de către aparținători și de manipulare. Fac apel încă o dată de aici, de la Pitești, ca decidenții să se gândească foarte bine să nu este rușinos să rectifici o lege, pentru că mortul nu respiră! Pericolul de contaminare este respirator. Procedurile de autopsie sunt foarte clare. Înainte se face toaletarea cadavrului în așa fel încât să nu mai rămână nici mama lui SARS CoV-2 pe tegument, pe suprafață. Pericolul de contaminare la autopsie este legat de personalul medical sau anatomo-patologic”, a declarat şeful SML Argeş.
M.Sandu