Momeala ideală pentru crap

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Momeala ideală pentru crap”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Ce înseamnă momeala la crap
Momeala la crap este o formă de hrană concentrată, puternic aditivată al carei rol este de a stimula apetitul peștilor și de a le induce starea de hrănire. Pe lângă elementele de nutriție, conține compuși care asigură și o eliminare rapidă, o digestie ușoară și un aport proteic ridicat. Momeala la crap este de două feluri. A fost dezvoltată de-a lungul timpului, având că bază capacitatea crapului de a detecta în mediul său o sursă potențială de hrană. Crapii se bazează cel mai mult pe stimulul olfactiv. Se regăsește sub forma de receptori chimici și sunt poziționați pe partea superioara a capului. Exista doua fante prin care apa circulă (canale denumite popular “nări” ) și este analizată. Dacă apar indicii care sugerează prezenţa unor zone care dețin hrană, va urma “dâra” lasată prin apă pentru a localiza sursa.
Tipuri de momeala la crap
Pescarii de crap apelează la doua mari clase de momeală. Având același rol, acela de a atrage exemplarele de crap pe zonele nădite, se diferențiază considerabil. Exista momeala pentru crap naturală și momeala pentru crap artificială. Deşi sunt diferite, îndeplinesc același scop: atrag și prind crapii. Indiferent de tipul de momeala pentru crap la care apelăm, nada și procesul de nădire au o bază exclusiv naturală.
Momela naturală
Există o gamă variată de cereale care sunt folosite sub forma de făinuri în rețetele de fabricare de momeală pentru crap. De la grâu, orz, porumb (elemente de bază) până la făina animală (faina de peşte , făina de oase). În listă intra și momeala vie. Aici se evidențiază râmele, viermii și larvele de libelulă. În forma finită, avem de-a face cu boilies-uri, bile solubile, porumb, alune tigrate, pelete sau mămăligă dacă discutăm de produse pe bază de cereale și proteină animală.
Momeala artificială
Este intuitiv faptul că aceste momeli tind să copieze atât prin formă cât și prin aromă sau culoare o parte din momelile naturale pentru crap. În urma unei capturi, momelile în cauza își păstrează forma, culoarea, textura și aroma. Pescuitul modern la crap asigura astfel o gamă de momeală pentru crap aproape indestructibilă și cu randament ridicat. Aici găsim porumb artificial, pop-up-uri, momeli critic echilibrate (wafters), imitații de alune tigrate sau imitații de pelete.
Modalități de prezentare momeală crap
Crapul se hrănește prin aspirație. Este un peşte cu un comportament de hrănire complex. Atât pe substrat, cât și în masa apei, crapul nu are o problemă dacă localizează o sursa de hrană. Este demonstrat că se hrănește inclusiv în filmul apei (la suprafață). Acest comportament este dictat de arealul în care trăiește și sursele de hrană pe care le are la îndemăna. Indiferent de adâncimea la care se vă hrăni, aspirația este procesul de bază. În funcție de tipul momelii, apar factori care pot îngreuna acest proces de hrănire. Dacă momeala de crap are o greutate considerabilă, atunci și rata capturilor poate varia. Folosind cavitatea bucală în sincronizare cu mișcarea uperculelor, crapul generează un efect de vacum în apă. Nu este unul puternic. Este suficient încât să ridice și să anime în masa apei particule de dimensiuni relativ mici. Greutatea momelii de crap influențează și timpii de trăsătură. Localizarea sursei de hrană este treaba crapului. Modul în care aspiră momeala(cât de ușor) este treaba pescarului. Momela de crap se poate atașa unei monturi prin mai multe moduri.
Momeala atașată pe cârlig
În funcție de textura și mărimea momelii de crap utilizate, există posibilitatea de a atașa direct pe cârlig anumite momeli. Porumbul, mămăliga, peletele moi, pâinea fac parte din această clasa de momeli. De asemenea, râmele, viermii sau libelulele. Atâta vreme cât are o greutate redusă și poate fi aspirată, momeala de crap atașată pe cârlig este o metodă bună. Un dezavantaj este limitarea capacității cârligului de a înțepă peştele. În urma procesului de aspirație și în funcție de natura momelii de crap folosite, cârligul nu are o anumită traiectorie când ajunge în gura crapului. Șansele de a înțepa un peşte sunt direct proporționale cu factorii de mai sus.
Momeala atașată pe fir de păr
Firul de păr este denumirea unui sistem de suport al momelii de crap ce nu se dorește a fi atașată pe cârlig. “ Hair rig “ este denumirea originală. Invenția aparține britanicilor. “Fir de păr“ în traducere, face referire la diametrul redus al sistemului de suport al momelii. Poate fi textil sau polimer (nylon). Inclusiv ață dentară. De reținut este că acest suport trebuie să fie redus în diametru. Firul de par poate fi atașat unui cârlig sau construit în momentul realizării rig-ului de crap. Efectul principal are la bază aspirația în următoarea ordine : momeala, apoi cârlig. În acest mod, crapul ia contact prima dată cu momeala, iar din inerția vacumului, este aspirat și cârligul. Pe firul de păr pot fi utilizate atât momeala de crap naturală, cât și artificială.
Momeala la crap în funcție de anotimp
Apetitul crapilor este direct influențat de anotimp. Fiind animale cu sânge rece, capacitatea de a genera căldură este limitată și dependenţa de temperatura apei. Soarele joacă un rol important. Absolut toate procesele din organismul crapului sunt influențate de nivelul său metabolic. Când apele sunt reci, digestia este greoaie și implicit apetitul scăzut. Preferabil, în aceste momente să apelam la o momelă de crap naturală, și însoțită de un pat de nadă mic și grupat. Viermii, râmele și larvele sunt o soluție bună la start de sezon. În plin sezon, crapul nu va refuza nici o momeală. Este activ și va caută neîncetat în apă surse de hrană. Dacă momeala de crap este bine amplasată, atunci nici capturile nu vor întârzia să apară. Boilies, alune tigrate sau pelete sunt momeli de crap selective. Mămăliga, porumbul sunt momeli cu răspuns rapid.
Momeala la crap în funcție de talia peștilor vizați
Anumite momeli de crap au capacitatea de a selecta talia peștilor. În funcție de rețetă și conținut, aceste momeli sunt stimultori de apetit pentru crapii mai mari. Odată cu vârsta, crapul dobândește capacitatea de a fi selectiv în hrană și de a identifica sursele care contează cu adevărat. Atât calitativ cât și cantitativ. Boilies-urile sunt de departe cele mai selective momeli de crap inventate. Având un conținut complex de cereale, făina de peşte, aminoacizi și lichide nutritive, sunt adevărate bombe nutritive. Avantajul major este că în funcție de diametru, nu numai calitativ asigura selecția. Pot fi atașate câte două pe firul de păr. Un astfel de bloc compact de momeala de crap nu poate fi aspirat de orice exemplar. Daca partida are ca scop cantitatea, diminuarea diametrului momelii de crap asigură capturarea tuturor exemplarelor de crap aflate pe văd.
Momeala la crap în funcție de balți sau râuri sălbatice, Dunăre
Curentul apei este un aliat al pescarului. Prezenta hranei și a momelii pe vad este semnalată și de mișcarea apei. “Duce vestea” că undeva pe substrat este hrană. Curentul apei și receptorii crapului se află într-o relație solidă. Indiferent de situație, momeala pentru crap trebuie să fie puternic aromată și aditivată pentru a fi ușor reperată. Nu există bariere în funcție de tipul de apă. Atât pe rău cât și pe lac, momelile de crap amintite mai sus se pretează. Diferența o face cantitatea de nadă alocată. Apele în mișcare vor transporta pe suprafețe mari materialul de hrănire. Acest fapt implică cantități mai mari ce trebuiesc utilizate. Pe lacuri, se diminuează cantitatea de nada ce vă fi folosită. Momeala de crap va trebui să iasă în evidenţă. Riscul de a fi mascată este ridicat dacă nu se realizează dozarea nadei alocate vadului. M.D.