Salcia sfințită de Florii, tămăduiește boli!

1



Ieri, creștinii ortodocși au sărbătorit Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, și amintește intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot ieri au fost sărbătoriți cei cu nume de flori. Creștinii au luat de la biserici crengi de salcie sfințite, despre care se spune că pot vindeca bolile.


Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hristos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi ramuri de finic și l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!”
Bisericile au fost pline
Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, de astăzi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. În ciuda pandemiei creștinii au ieșit ieri din case în număr mare și au participat la slujbă. Fiindcă lăcașurile de cult erau pline, mulți dintre creștini au ascultat Sfânta Liturghie în curte. La final, au fost împărțite ramuri de salcie, sfințite. Potrivit tradiției, cu ramuri de salcie sfinţită se împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele din gospodării. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.
Primarul Gentea a împărțit lalele!
Piteștenii aflați la promenadă în centrul Piteștiului au primit cadou, ieri de sărbătoarea Floriilor, lalelele din grădina special amenajată în Piața Primăriei, cu prilejul Simfoniei Lalelelor – ediția a 44-a! Lalelele au fost oferite cu bulbi pentru a fi replantate de fiecare cetățean în jardinieră sau în grădină. Primarul Cristan Gentea a oferit, de asemenea, de Florii, fiecărei biserici din Pitești, mai multe zeci de bulbi de lalea pentru curțile și spațiul verde din jurul lăcașelor de cult. Anul viitor, vor înflori orașul cu un plus de culoare și frumusețe, au anunțat reprezentanții Primăriei Pitești. M.Sandu


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.