- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În această săptămână vă prezentăm „Pregătirea nadelor în pescuitul la method feeder”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. Pregătirea nadelor pentru această tehnică este un proces relativ simplu. Pescuitul la method feeder este la mare căutare. Nadele pentru method feeder sunt “ ready to fish” (gata de pescuit). Producătorii pun la dispoziție rețete complexe și complete pentru a oferi experiențe de neuitat pescarilor de feeder.
Unde apar problemele
Probleme apar la etapa de umezire a amestecului de nădire. Prea multă apă sau, din contră, prea puţină fac că lucrurile să nu mai meargă așa cum ne dorim. Este bine să înțelegem câteva aspecte despre modul în care nadele pentru pescuitul la method feeder funcționează. Nadele pentru method sunt complexe, având în conținut în majoritatea cazurilor făina de pelete. Modul în care aceste particule acționează în prezenta lichidelor este diferit. Unele rețete de nade necesită o cantitate de lichid mai mare. Altele pot fi modelate cu ușurință prin adăugare de volume reduse. Unele rețete au în conținut făina de peşte. Acest lucru modifică mecanica nadei în procesul de pregătire destul de mult.
Durata partidei
În general, pescuitul la method feeder se practică pe o durată de 8 până la 10 ore. Este un stil de pescuit activ care necesită să facem multe lansări conform unui plan stabilit. Din fericire, momitoarele pentru această tehnică nu necesită multă nadă. Un kilogram de nadă poate susține o întreagă zi de pescuit la method feeder. Este bine să luam în calcul faptul că startul partidei este mai lent. Din cele 8 ore alocate, productive cu adevărat vor în jur de 5. Atenția se îndreaptă spre acest interval de timp.
Cantitatea de nadă
Cantitatea și nadele alocate unei partide au la bază 2 criterii importante : durata și specia ţintă. Dacă intenționăm să executăm nădirea de apel, atunci privim lucrurile diferit. Cantitatea de nadă pentru nădirea de apel și cantitatea de nadă pentru pescuitul în sine. Nu este indicat să pregătim la startul partidei tot materialul de hrănire. Nadele se pot pregăti și în timpul sesiunii de pescuit. În acest mod nu riscăm să facem risipă și ne optimizăm în funcție de apetitul peștilor. Nădirea de apel în pescuitul la method feeder variază. În anumite cazuri este suficientă o cantitate de 500 de grame. În alte situații, impuse de stocul piscicol, putem să dăm startul și cu un kilogram.
Specia ţintă
Dacă alegem un pescuit la crap, cu exemplare a căror medie este în jur de 3 Kg, într-o sesiune de 6 ore, este bine să regândim scenariul. Nădirea de apel este esențială. Avem nevoie să ne facem simțită prezenţa cât mai repede. Crapii trebuie anunțați. Să nu uitam că sunt mari consumatori de nadă. 500 de grame de nadă pregătită pot fi limita minimă la care ne gândim. Coșulețele de nădire sunt generoase și pot transporta cantități considerabile. Dacă ne raportam la jumătate de kilogram la start de partidă, putem discuta de 5 până la 10 lansări. Pot fi suficiente.
Umezirea nadelor
Pentru că sunt complexe, nadele pentru method feeder trebuie umezite treptat. Cantitatea de lichid ce vă fi adăugată se poate realiza în 3 etape. Adăugarea treptată a lichidelor este un avantaj. Deținem controlul asupra gradului de colare a materialului pentru a atinge consitenţa dorită. Hidratarea nadelor este un proces sensibil. Pe lângă rolul mecanic (colare), rolul nutritiv, acest pas ajută ca pe durata partidei de pescuit, textura să nu se modifice major. Supraumezirea (adăugarea de parte lichidă peste limita acceptată de nadă) face ca amestecul să fie inutilizabil. Tentativele de reparare eșuează în cele mai multe cazuri. Asta din cauza compușilor care acționează diferit în prezenta lichidelor.
Sitarea nadelor
Procesul de sitare al nadelor este obligatoriu. Ajuta la eliminarea micilor bulgări ce se formează în procesul de umezire. Aceste “blocuri“ de nadă nu sunt uniforme nici ca mărime și nici ca greutate. Se formează atunci când particulele de făinuri fine din nadă iau contact cu lichidul adăugat. Este necesar să fie îndepărtați. Modifică mecanica nadei în cazul în care nu se face acest pas. Prin acest proces se asigură o granulație uniformă a nadelor. În momentul introducerii în vad, nada se va descompune uniform. Peştii care vin pe zona astfel nădită nu vor reuși să se hrănească decât cu momeală de cârlig. Nada se va depune pe substrat sub forma unui strat fin imposibil de adunat.
Întreținerea nadelor
Retenția de lichide a nadelor este un aspect la fel de important. Acest atribut este direct controlat de producător. Este bine ca pe timpul partidei să verificăm capacitatea de colare a nadelor pentru method feeder.
Acest rol mecanic este un prim semnal asupra calității materialului de hrănire pregătit. Anumite componente din rețetă pot trage lichide într-un timp mai lung. Mecanica nadei se modifică major în acest caz. Un control la 20 de minute nu strică. Ne ajuta să păstram optim gradul de umezire conform nevoilor existente. Dacă formarea unui bulgare este ușoară, rămâne compact în urma realizării procesului și se desface uniform sub presiunea mâinii, înseamnă că nu s-a modificat din punct de vedere mecanic. M.D.