Revenirea din pandemie, egală sau asimetrică?

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



În majoritatea țărilor dezvoltate, imunizarea este la un orizont de timp de câteva luni, iar economiile sunt relansate. În schimb, în națiunile sărace, virusul face ravagii: în India și Asia de Sud-Est oamenii complicații fungice și suspină după oxigen, în Brazilia și alte țări sud-americane mor zilnic mii de oameni, iar în țări că Ghana sau Bangladesh procesul de vaccinare este ezitant.


În Nepal, mai mulți alpiniști care escaladeaza Everestul au fost testați pozitiv. La fel, un număr de turiști români întorși din resorturile egiptene, au făcut diverse forme de COVID-19. Concentrarea militară de la frontiera ruso-ucraineană este îngrijorătoare, în opinia mea, mai ales din punct de vedere epidemiologic. „Este o chestiune morală ca toate popoarele să aibă acces la vaccin”, spune un medic din Malawi. 192 de țări au semnat contractul cu Covax, vaccinul OMS, iar fundația Gates sponsorizează o fabrică în India. Uniunea Europeană a contractat 1,8 miliarde doze vaccin Pfizer, din care o parte vor fi pentru țările sărace prin „diplomație vaccinală”. Circumstanțele extraordinare ale pandemiei COVID-19 cer măsuri extraordinare. Dacă, de regulă, patentul pentru medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale are o valabilitate de 5 ani, pentru a asigura amortizarea investiției din cercetare, condițiile speciale ale perioadei pandemice pot impune scurtarea acestei perioade la un an. Așadar, administrația Biden va susține ridicarea patentului de protecție al vaccinurilor, într-un efort de a crește producția multe doze la nivel global și a acordă șanse și națiunilor cu PIB mic. Cu peste 3 milioane de vaccinați pe zi și mai puțin de 10% pe lista de așteptare, cei 330 de milioane de americani se îndreaptă spre țelul imunizării, chiar de Ziua Independenței, 4 iulie. Provocarea finală este convingerea celor sceptici. UE, cu o populație ceva mai mare – 446 milioane locuitori, vaccineaza și ea 3 milioane pe zi și îi primește cu brațele deschise pe americanii vaccinați.
În țara noastră, succesul maratonului de la București, ca și „sprintul vaccinal” al clujenilor spre festivalul UNTOLD ne dau speranțe ca, și în Argeș să motivăm populația pentru accelerarea vaccinării. Atleții olimpici vor fi vaccinați cu Pfizer, care acoperă și câteva variante de SARS-CoV-2. Totuși, atât timp cât pe glob vor rămâne zone roșii, nu vom putea declara pandemia încheiată. Oamenii trebuie să se obișnuiască să coabiteze cu coronavirusul, care poate să mai izbucnească pe alocuri și după imunizarea populației.
Uniunea Europeană face pași concreți în redresarea economică, de exemplu prin limitarea dependenței de China pentru bunuri de importanță majoră cum sunt semiconductorii, medicamentele și bateriile. Totuși, producția de litiu, ingredient esențial pentru bateriile auto și energia regenerabilă, nu este prietenoasă pentru mediu. Pandemia afectează demografia nu numai prin decesele cauzate de COVID-19. Astfel, marile puteri se confruntă cu scăderea natalității. Dacă în SUA, trendul este descendent de un deceniu, și accentuat în ultimul an din motive pandemice, China primește o adevărată provocare demografică, numărul de bebeluși născuți în anul 2020 fiind de doar 12 milioane, la o populație de 1,4 miliarde locuitori. Cu toate acestea, autoritățile comuniste de la Beijing obligă femeile musulmane din regiunea Xinjiang să-și monteze sterilet sau să se sterilizeze. Trăim vremuri interesante, care ne obligă să fim vigilenți!


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.