- Află ce bani iei dacă ai avut tot timpul salariul minim
Planul Național de Redresare și Reziliență ce urmează să fie discutat și eventual aprobat de către Comisia Europeană, are anumite aspecte mai puțin cunoscute.
Astfel, dincolo de investițiile planificate de România și de o serie de reforme prezentate de oficiali, PNRR are și modificări importante pentru români, cum ar fi reformarea sistemului de pensii, iar principalele aspecte ale acestei reforme au fost prezentate de analiștii economici în publicația project-e.ro și citate de playtech.ro . La ora actuală, potrivit actualelor prevederi legale în vigoare, vârsta de pensionare este: # Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi o să crească treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030 # Pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani # Stagiul minim de cotizare este de 15 ani și pentru femei, şi pentru bărbaţi # Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani şi o să crească treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030 # Stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi este de 35 de ani.
Ce reforme se fac
Reformele asumate prin PNRR sunt următoarele: # Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, chiar și cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani # Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare și nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. # Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime ca să le permită să treacă peste pragul sărăciei. # Introducerea de noi stimulente fiscale ca să prelungească viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare. # Pensiile speciale sunt simplificate în măsura Constituţia permite acest lucru # Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, iar indicele de corecţie este eliminat. # Eliminarea pensionării anticipate # Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime) # Corelarea vârstei de pensionare la bărbaţi şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035. # Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenindu-se la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând alocarea mai diversificată a activelor ca să crească investiţiile pe piaţa locală.
Pensia după 35 de ani de cotizare
Sumele prezentate mai jos sunt fără capitalizare. Ele nu includ corelarea cu rata inflaţiei, dar nici eventuale randamente obţinute în cazul investirii lor. Astfel, pentru angajaţii care au fost încadraţi, întreaga lor viaţă activă, cu salariul minim, (1386 lei net / 2300 lei brut, la valoarea actuală), viramentele, prin intermediul CAS, sunt conform următoarelor: 1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 213.900 lei 2. Bărbaţi (stagiu cotizare 35 de ani) = 241.500 lei. În cazul unui angajat ce a fost încadrat, întreaga sa viaţă activă, cu salariul mediu, (3176 lei net / 5429 lei brut, în prezent), viramentele, fără capitalizare şi corelarea cu rata inflaţiei sunt: 1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 505.000 lei 2. Bărbaţi (stagiu cotizare 35 de ani) = 570.000 lei. De asemenea, în calcule s-a mai inclus și suma totală plătită atât la Pilonul 1 (21,25%), dar şi la Pilonul 2 (3.75%), deoarece în cazul majorării vârstei de pensionare, pensia o să vină mai târziu. S.M.