Securizarea numelui de domeniu: argumente pro si contra

0

Contactul cu lumea numelor de domenii web poate fi o sarcina descurajanta mai ales daca nu sunteti la curent cu modul in care puteti obtine unul. Cu atat de multe companii de gazduire si registrari este usor sa deveniti coplesit sau sa faceti o greseala care ar putea sa va afecteze afacerea.

Sfaturi pentru securizarea numelui de domeniu

Daca este posibil includeti locatia sau cuvinte cheie in numele domeniului dvs.

Daca afacerea dvs. se concentreaza pe o anumita regiune geografica incercati sa utilizati locatia in numele domeniului dvs. web. Daca detineti o afacere in Brasov este recomandat din punct de vedere SEO sa utilizati un nume de domeniu care include cuvantul „Brasov” (ex. hoteluri-brasov.ro, pictorbrasov.ro).

Sfat: Puneti cel mai important cuvant cheie pentru industria dvs. in numele domeniului dvs.

Asigurati-va ca sunteti detinatorul real al numelui de domeniu

Unii proprietari de afaceri fac greseala de a nu verifica daca inregistrarea numelui de domeniu se face pe numele companiei. Este foarte important sa va asigurati ca sunteti detinatorul domeniului si contactul administrativ.

Numele de domeniu este precum detinerea unei proprietati. Daca numele dvs. / companiei dvs. nu apare in Whois atunci domeniul nu va apartine si puteti sa il pierdeti oricand.

Situatia descrisa mai sus este una evidenta insa comuna. Daca in cadrul companiei dvs. aveti o echipa de web design care se ocupa de inregistrarea numelor de domenii web trebuie sa va asigurati ca proprietarul afacerii este inregistrat ca si contact administrativ pentru numele domeniului (nu web designerul).

Recuperarea numelui de domeniu (care initial a costat probabilcativa euro) v-ar putea costa acum o suma semnificativa, chiar daca dvs. sunteti proprietarul afacerii.

Nu uitati sa reinnoiti numelui de domeniu

Daca uitati sa  reinnoiti   numele dvs. de domeniu acesta poate fi cumparat de altcineva. In plus, daca veti pierde numele de domeniu veti pierde accesul la email si in consecinta contactul cu clientii dvs. Odata domeniul inregistrat de o terta parte va fi aproape imposibil sa il recuperati iar impactul asupra afacerii dvs. va fi major.

Pentru securizarea numelui de domeniu, va recomandam sa inregistrati domeniul web prin intermediul unui registrar specializat precum HostX.ro pentru o perioada de 10 ani in avans sau alegeti o modalitate de plata cu reinnoire anuala automata. Asigurati-va ca utilizati pentru inregistrare o adresa de email pe care o verificati frecvent – o alta greseala obisnuita care ar putea duce la pierderea unui nume de domeniu.

Exista o intreaga industrie aftermarket (secundara) care se bazeaza pe nume de domenii care nu au mai fost reinnoite. Este un lucru care se intampla in fiecare zi si de cele mai multe ori recuperarea unui domeniu pierdut din neatentie poate fi imposibila sau extrem de scumpa.

Nu utilizati liniute, abrevieri sau numere in numele dvs. de domeniu

In schimb, alegeti un nume atragator, usor de retinut si care va reflecta afacerea. Chiar si o cratima poate face diferenta atunci cand oamenii scriu un nume de domeniu. Este la mijloc? Este jos? Se scrie impreuna sau despartit? Un nume de domeniu scris in moduri diferite –  tractoareputernice.ro sau tractoare-puternice.ro – poate face o mare diferenta de trafic. Daca varianta fara cratima este disponibila, nu ezitati sa o alegeti. Este de departe cea mai buna alegere.

Veti obtine mult mai multe cu un nume de domeniu care se poate transmite verbal cu usurinta, fara a fi nevoie sa oferiti detalii.

Nu va irositi banii pe alte extensii inutile

Cand va inregistrati numele de domeniu, veti fi bombardat cu oferte de cumparare a altor versiuni ale aceluiasi nume de domeniu dar cu extensii diferite. Pentru majoritatea afacerilor mici nu este necesara inregistrarea de extensii multiple. Investitia in alte extensii devine importanta atunci cand se breveteaza ceva sau protejeaza o marca comerciala.

Daca credeti ca un concurent ar putea dori o versiune cu alta extensie  a numelui dvs. de domeniu, luati in considerare inregistrarea domeniului respectiv. Realitatea este ca trebuie sa platiti pentru fiecare dintre acestea iar costurile pot deveni substantiale doar pentru a pastra domeniile respective.

Nu cumparati un nume de domeniu fara a-i verifica trecutul

Chiar si domeniile disponibile pot fi expuse unor probleme legale daca numele este apropiat de marca comerciala a altei companii. Chiar daca ajungeti sa aveti o afacere infloritoare vi se poate cere sa renuntati la domeniul dvs. web.

In afara de consultarea unui avocat, puteti utiliza instrumentul – baza de date WHOIS pentru a afla daca un nume de domeniu este deja detinut sau pentru a afla detalii despre orice domeniu. Daca in trecut domeniul a ajuns in blacklistul Google (sau altele) este important sa stiti acest lucru inainte de a investi in numele de domeniu respectiv.