Un biciclist a murit şi doi au fost răniţi grav

1

  • Statistica pe primele patru luni din 2021 arată



O statistică realizată cu prilejul Zilei Mondiale a Bicicletei, care a fost sărbătorită ieri, arată că în primele patru luni din acest an, un om a murit şi altele două au fost rănite grav în urma unor accidente suferite în timp ce mergeau pe vehiculul cu două roţi. Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul accidentelor bicicliştilor a scăzut.


3 iunie este „Ziua Mondială a Bicicletei”, stabilită de ONU prin Rezoluția 72/272 din anul 2018. Totodată este și „Ziua Națională a Bicicletei”, stabilită de Parlamentul nostru prin Legea nr. 277/2020. Având în vedere semnificaţia zilei, în perioada 03-06 iunie a.c., poliţiştii argeşeni vor organiza acţiuni de prevenirea accidentelor bicicliştilor.
Trei accidente, unul mortal!
Potrivit unei statistici realizate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, bicicliștii au fost implicați în aproximativ 10% (3 accidente) din totalul accidentelor rutiere cu urmări grave din primele 4 luni ale anului 2021, la nivelul județului Argeș. Ca urmare a celor trei accidente, a rezultat decesul unei persoane și rănirea gravă a altor două persoane. Astfel, rezultă o scădere faţă de aceeași perioadă a anului 2020, când au avut loc 4 accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști, rezultând rănirea gravă a patru persoane.
Recomandările poliţiştilor
Poliţiştii vin cu recomandări pentru biciclişti pentru evitarea accidentelor: „Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să fie utilizate exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică. Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă”, a precizat Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.
Sancţiuni pentru cei care încalcă regulile
Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și pot atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei). Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei). Polițiștii argeșeni au aplicat, în primele 4 luni ale anului 2021, 43 de sancțiuni contravenționale bicicliștilor care nu au respectat normele legale privind circulația pe drumurile publice. M.Sandu