Autostrada Pitești-Sibiu, undă verde în Argeș!

0

  • Începe construcția lotului 5!



Ieri a fost emisă autorizația de construire pentru lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Anunțul a fost făcut de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Lotul 5 va fi construit între Pitești și Curtea de Argeș și va avea o lungime de 30 de kilometri.


„Lucrările pot începe la Autostrada A1 Piteşti – Curtea de Argeş. Tocmai ce am emis autorizaţia de construire pentru lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Este vorba de un tronson între Curtea de Argeş şi Piteşti, lung de 30 de km”, a scris pe Facebook Cătălin Drulă. Constructorul a început mobilizarea şi va demara lucrările în perioada următoare, potrivit lui.

Proiectul este unul amplu, care valorează 1,7 miliarde de lei şi cuprinde: 13 poduri; 3 pasaje; un viaduct; 3 noduri rutiere la Curtea de Argeş, Băiculeşti şi Bascov; 2 spaţii de servicii, câte unul pe fiecare sens, care vor fi amenajare modern; 2 parcări de scurtă durată, de-o parte şi de alta a drumului; 2 centre de coordonare şi întreţinere, la Bascov şi la Curtea de Argeş.

Chinezii au câștigat contestația pentru lotul 4
Constructorul italian Astaldi a început încă din aprilie organizarea de şantier şi lucrările pregătitoare intrării în şantier. Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 Piteşti- Curtea de Argeş a fost semnat în mai 2020 cu antreprenorul Astaldi pentru 1,7 miliarde lei, valoarea estimată în procedura de achiziţie fiind de 1,8 miliarde lei. Singurul tronson în execuţie între Sibiu şi Piteşti este Lotul 1 Sibiu – Boiţa cu o lungime de 13 km.

Pe acest lot unde lucrează PORR din Austria, circulaţia ar putea fi deschisă la sfârşitul anului viitor. Loturile „de mijloc”, (Lot 2 Boiţa – Cornetu – 31 km, Lot 3 Cornetu – Tigveni – 37 km şi Lot 4 Tigveni – Curtea de Argeş – 10 km) sunt în evaluare sau reevaluare. Chinezii au revenit în lupta pentru a obţine contractul pentru lotul patru al Autostrăzii Sibiu – Piteşti.

Aceştia au fost excluşi din procedură, iar austriecii de la Porr fuseseră declaraţi câştigători. În urma deciziei CNSC din 30 martie, chinezii au formulat o plângere la Curtea de Apel Bucureşti, iar marţi, 8 iunie, contestaţia lor a fost admisă, fiind dispusă reevaluarea ofertelor.

Sute de exproprieri
Pentru Tronsonul 5 Curtea de Argeş-Piteşti, suprafaţa totală ce a fost expropriată este de 3,36 milioane metri pătraţi. Potrivit CNAIR, în ceea ce priveşte tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti), pentru comunele Bascov, Băiculeşti şi Merişani, valoarea despăgubirilor ce vor fi acordate de la bugetul de stat se ridică la 40,6 milioane lei, coridorul de expropriere fiind intabulat încă din noiembrie 2020. Pe raza celor trei comune au fost 2.224 exproprieri.

Tot pe tronsonul cinci, pe raza localităţilor Curtea de Argeş, Budeasa, Mălureni şi Piteşti au fost expropriate în total 370 de terenuri. Coridorul de expropriere ce traversează cele patru localităţi a fost intabulat în luna martie a.c. Valoarea despăgubirilor ce urmează a fi plătite pentru terenurile expropriate din cele patru localităţi este de 4,2 milioane lei. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.