- Reîmpăduriri în Făgăraș
Peste 350.000 de puieți de molid, fag și paltin vor fi plantați în Munții Făgăraș, de Fundația Conservation Carpathia în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia. Este un proiect de anvergură de reîmpădurire a pădurilor rase în ultimii 12 ani, de când tăierile legale sau ilegale au golit sute de hectare. Potrivit estimărilor, în acest an ar trebui plantați copaci pe aproximativ 100 de hectare în cele mai afectate zone, respectiv Valea Lungă și Groapele.
Cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană, în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România – LIFE18 NAT/RO/001082’’, Fundația Conservation Carpathia reface pădurile afectate de tăieri neconfome prin replantarea a peste 350.000 de puieți de molid, fag și paltin. Puieții din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Carpathia sau sunt achizitionați de la producători specializați. Vorbim despre o viitoare suprafață plantată împărțită astfel: aproximativ 30 ha în zona Valea Lungă și aproximativ 70 ha în zona Groapele.
„Realitatea, așa cum se prezintă ea în zona Groapele din Făgăraș este șocantă și dezolantă pentru privitor. Dezastrul și bătaia de joc față de natură, munte și pădure, care s-a produs aici cu 10-12 ani în urmă, este de o brutalitate de neimaginat, iar după un deceniu, doar treimea inferioară s-a regenerat natural, timid, cu specii pioniere de mesteacăn, plop, sălcii.
Peisajul este trist cât vezi cu ochii peste versanți fără pădure, solul fertil s-a dus de pe pantele abrupte și stâncoase, cioturi înnegrite sunt martorii incendiului devastator care probabil a vrut să ascundă urmele fărădelegii oamenilor, izvoarele s-au ascuns și e de mirare că se mai aude zgomotul apei, pe sub bolovani și iarbă”, a declarat, Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.
Reconstrucție ecologică
În cele două șantiere, Fundația Conservation Carpathia realizează lucrări de reîmpăduriri (reconstrucție ecologică) a suprafețelor afectate în trecut de tăieri neconforme reglementărilor silvice, prin aducerea înapoi a tipurilor naturale de pădure existente în trecut.
În plus, se are în vedere și demolarea drumurilor de acces ilegale, create în trecut în aceste păduri cu buldozerele, în mod intenționat, pentru tăierea și extragerea lemnului.„ O pădure naturală manifestă o reziliență mult mai mare la schimbările climatice, în special datorită diversității speciilor componente și a faptului că în milioane de ani s-au selectat natural, schimbat, optimizat și readaptat mereu speciile și proporțiile acestora”, a declarat, Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.
Zilieri angajați din comunitățile locale
Pentru echipa FCC, după plantări urmează o perioadă de eforturi pentru a se asigura că noua pădure va prinde viață. Vor fi lucrări de îngrădire, completare și protejare permanentă.
Peste 200 de zilieri angajați din comunitățile locale învecinate Munților Făgăraș și peste 50 de rangeri lucrează de-a lungul anului pentru viitoarele păduri ale Făgărașilor. Majoritatea lucrătorilor sunt oameni simpli, iar implicarea în proiectul nostru le oferă o bună oportunitate de a câștiga bani constant de-a lungul anului, prin activitățile de plantare de primăvară – toamnă și plivit în timpul verii. M.S.