Incapacitatea tehnologică a firelor de a susține pe diametre reduse șocuri puternice a făcut posibila apariția acestui ”element tampon”. Înaintașul la crap a venit ca răspuns la o problemă delicată. Șocuri mari și tensiuni uriașe la momentul lansării.
Rolul acestuia este strict unul mecanic. Trebuie în mod obligatoriu să își facă serviciul în astfel de situații. Distanţele se pot obține numai dacă utilizăm fire de un diametru relativ redus. În mod uzual, plaja de utilizare înregistrează grosimi ce variază între 0.22 mm și 0.25 mm. Orice alt diametru superior, scade considerabil distanţa ce se poate atinge în urma lansării. Având un rol strict mecanic, înaintașul la crap trebuie ales ca atare. Asta înseamnă că prezintă interes relația dintre putere și diametrul la care este fabricat. Un fir gros , să spunem 0,50 mm textil, care rezistă la un 7.5 Kg forță, este unul prost. Nu slab calitativ, ci PROST!.
Decizia are la bază în primul rând rezistenţa și apoi diametrul când vorbim de alegeri. Ulterior le putem compara. Această modalitate se aplică pentru ambele clase de fire care fac acest serviciu (monofilament și textil ).Vorbind strict în milimetri, înaintașul în zona de textile se situează între un 0.27 mm și 0.32 mm. 0.35 mm este cam mult totuși. Luam în calcul și nodul de legătură între firul principal și înaintașul la crap. Dacă avem de lucrat cu diametre relativ mari, atunci nodul vă fi unul pronunțat și putem întâmpina probleme. Poate lua un contact dur cu pastilele inelelor lansetei. Dacă înaintașul este relativ gros, atunci firul principal poate fi “sugrumat” destul de mult din cauza tensiunilor aplicate la momentul strângerii nodului. M.D.