COVID-19, cardiologie sportivă, și educație sexuală

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Vești bune
Franța redeschide concertele și cluburile de noapte.
Economia britanică se redeschide după luni de lockdown.
Prin sistemul certificatului COVID, UE speră să avem o vară mai normală în Europa.
Americanii vaccinați sau cu test negativ pot vizita Europa.
Administrația Biden investește 3,2 miliarde dolari într-un nou program federal pentru a susține dezvoltarea pilulelor antivirale, cu potențial salvator în fazele inițiale ale infecției. Cu un medicament antiviral eficient, se poate închide acest capitol al pandemiei.
Japonia investește 15,4 miliarde dolari în noul stadion olimpic din Tokyo, cu riscul ca acesta să nu fie plin la apropiata festivitate de deschidere. Portul măștii va fi obligatoriu, iar spectatorii nu vor avea voie să strige. Vaccinarea în Arhipelagul Nipon se face acum „cu viteza rachetei spațiale”, adică peste un milion de doze pe zi.
Atleții vor fi testați cu regularitate și vor avea restricții de deplasare. Poate cel mai mare obstacol în revenirea la normalitate în sport este ezitarea unor atleți de elită de a fi vaccinați.

Vești rele
Varianta supercontagioasă Delta a devenit responsabilă de majoritatea cazurilor din UK, de explozia de cazuri noi din Moscova, ca și de 1/5 din cazurile COVID din SUA.
Deși au reușit să vaccineze peste 150 milioane de persoane, din cauza reticenței „sudiștilor” de a se vaccina, SUA nu poate atinge obiectivul imunizării populației la 4 Iulie, de Ziua Națională.
Problemele medicale pe termen lung la infectații COVID este o temă de cercetare de vârf în SUA și UE.
India a înregistrat lunea trecută un record: 8,6 milioane vaccinări într-o singură zi. „Ciuperca neagră” asociată infecției COVID produce ravagii în India.
Brazilia a depășit 500.000 decese COVID.
În Africa, numărul persoanelor vaccinate nu depășește încă 1%.

Cardiologie sportivă
Lui Eriksen i s-a implantat un defibrilator cardiac automat, o intervenție de rutină în țările cu medicină avansată. Acest aparat îl protejează împotriva aritmiilor grave. După cum știm, într-un meci de la CE, fotbalistul danez de 29 de ani Christian Eriksen a suferit o fibrilație ventriculară. În Serie A nu va putea juca, din cauza faptului că, legea italiană consideră fotbalul este un sport de contact și un eveniment traumatic riscă deteriorarea defibrilatorului.Dar fotbaliști cu probleme similare, cum sunt olandezul Daley Blind sau senegalezul Fadiga joacă bine merci chiar la acest CE, respectiv în Premier League. La noi, fotbalistul craiovean de 29 de ani Mihai Roman revine pe teren după o ablație efectuată la Viena, intervenție tot pentru o aritmie cardiacă. La actualul Campionat European, naționalele Ungariei și Macedoniei de Nord, deși nu s-au calificat, au lăsat o bună impresie. Spiritul de echipă constituie o forță unificatoare pentru națiunile mai mici care își caută identitatea.

Educația sexuală
Educația sexuală este importantă pentru dezvoltarea armonioasă, fizică, psihică și socială a tânărului/tinerei. Intrarea în viața sexuală fără un minimum de cunoștințe poate duce la frustrări. În opinia mea, educația sexuală trebuie să înceapă la pubertate, atunci când subiectul conștientizează această necesitate a organismului, trebuie făcută de profesioniști, în mod interactiv, individualizat sau în grupuri mici, și fără excese.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.