Se evaluează  pensiile pentru  recalculare

0



Casa Județeană de Pensii Argeș anunță că în Monitorul Oficial  a fost publicat Ordinul MMPS nr.487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, act normativ ce a intrat în vigoare începând cu data de 18 iunie 2021.


Procesul de evaluare a dosarelor în vederea recalculării constă  în:  identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;  crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Nou model de adeverințe
În conformitate cu prevederile Ordinului MMPS nr.487/2021, adeverințele emise începând cu data de 18.06.2021 în vederea utilizării datelor din acestea pentru crearea bazei de date, trebuie să respecte modelul de adeverință prevăzut în anexa care face parte din acest ordin.  Și în cazul adeverințelor doveditoare emise anterior datei de 18.06.2021, veniturile lunare realizate brute sau nete, după caz, ce fac obiectul Ordinulului MMPS nr.487/2021, se utilizează pentru crearea bazei de date, doar dacă se menționează faptul că asupra acestora s-a datorat potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat. Va fi facută distincția între tipurile de cereri referitoare la valorificarea adeverințelor privind veniturile lunare realizate brute sau nete, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, care vor fi depuse la casele teritoriale de pensii, astfel:  cereri de recalculare depuse in temeiul art. 107 din Legea nr.263/2010, pentru care se vor emite decizii administrative conform prevederilor legale;  cereri depuse in vederea creării bazei de date necesare operțtiunilor de evaluare, conform Ordinului MMPS nr.487/2021. I.Ivănoiu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.