Premierul Cîțu vrea să blocheze PNDL

0



Programul Național de Dezvoltare Locală, o sursă importantă de finanțare pentru infrastructura locală, ar putea dispărea, potrivit premierului Florin Cîțu. Acesta a făcut declarația în campania pentru șefia PNL din dorința de a-l contracara pe contracandidatul său, Ludovic Orban. Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș consideră să blocarea PNDL ar fi o pierdere imensă pentru comunitățile locale unde posibilitățile de finanțare sunt reduse.


Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș: „Guvernul Cîțu vrea să blocheze Programul Național de Dezvoltare Locală, program inițiat de PSD datorită căruia s-au făcut multe investiții necesare în toate localitățile țării. Premierul Cîțu a anunțat că ”nu se mai face PNDL ” ca replică la afirmația contracandidatului său la șefia PNL, Ludovic Orban, că, dimpotrivă, e nevoie PNDL.

PSD cere imperativ continuarea finanțării PNDL! Oamenii au nevoie de infrastructura locală pentru a avea o viață mai bună! PNDL și-a dovedit din plin utilitatea pentru milioane de români, în special din mediul rural și din urbanul mic, unde posibilitățile locale de finanțare sunt mult mai reduse. Nu există comunitate locală în România care să nu fi beneficiat măcar de un proiect PNDL prin care a fost ridicat nivelul de civilizație – trotuar, asfalt, apă, canal, gaz, energie electrică, grădiniță, școală.

În acest an, alocările pentru PNDL au fost cu premeditare mult mai mici decât în anii anteriori. S-au alocat doar 3,8 miliarde lei în 2021, față de 6,6 miliarde lei în 2020 – o reducere cu 42%. Orban și Cîțu au îndatorat România cu peste 49 de miliarde de euro în intervalul noiembrie 2029 – 15 iunie 2021.Unde sunt banii împrumutați? Că nu se văd nicăieri! Alocațiile n-au crescut cum prevede legea, pensiile și salariile au fost înghețate, economia n-a primit sprijin în pandemie, infrastructura e la pământ, investițiile nu există nici măcar pe hârtie” a declarat Marius Nicolaescu.

PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. M.S.