COVID-19 a ajuns pe „acoperișul lumii”

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Avem vaccinuri de cea mai bună calitate, accesibile, gratis, administrate de personal calificat. Nu trebuie decât să mergem la cel mai apropiat centru de imunizare.


Vestea bună este că vaccinurile utilizate în țară noastră, mai ales cele cu ARN mesager administrat în două prize la intervalul de timp standard, sunt eficiente și asupra tulpinii delta. Mai mult, un studiu recent arată că vaccinurile Pfizer și Moderna dau imunitate durabilă, pe mai mulți ani sau chiar pe viață, nemaifiind necesară o a treia doză.

Vestea proastă este că la noi vaccinurile sunt pe cale de expirare, în timp ce Africa a imunizat mai puțin de 1% din populația sa. Zeci de alpiniști care escaladează Everestul au fost depistați pozitivi la testul COVID. Cei care fac expediții pe „acoperișul lumii” sunt susceptibili la forme grave de pneumonie din cauza faptului că altitudinea înaltă solicită suplimentar aparatul respirator. Din păcate, autoritățile nepaleze nu iau măsuri ferme, turismul montan fiind cea mai importantă sursă de venit a țării. Varianta supercontagioasă Delta a devenit responsabilă de majoritatea cazurilor din Marea Britanie, de explozia de cazuri noi din Moscova, ca și de 1/5 din cazurile COVID din SUA.

Brazilia a depășit oficial 500.000 decese, dar există suspiciuni de subraportare, datele reale putând fi mai mari. Rusia este și ea devastată de noua tulpină delta, în condițiile reticenței cetățenilor de a se vaccina cu Sputnik-5. În regiunea Asia-Pacific, țările cu campanii de vaccinare lente, cum sunt Bangladesh și Malaysia, sunt nevoite să instituie noi carantine, fapt valabil și la patru mari orașe australiene.

Pe măsură ce virulenta variantă delta a coronavirusului se împrăștie pe glob, masca redevine în centrul atenției. OMS avertizează că masca trebuie utilizată, inclusiv de către cei inoculați, pentru a reduce răspândirea virusului. Economia globală dă semne de revenire, dar cifrele diferă mult de la țară la țară. Faptul că România a avut doar o perioadă scurtă de carantină este o notă bună. Prin sistemul certificatului COVID, UE speră să avem o vară mai normală în Europa. În plină pandemie, aflăm că energia solară, electrică, eoliană vor ajunge în 2024 la costuri rezonabile, astfel încât tehnologia va avea și eficiență economică.

În timp ce Danemarca defilează la EURO 2020, ne amintim de Eriksen, căruia i s-a implantat un defibrilator cardiac automat, o intervenție de rutină în țările cu medicină avansată. Acest aparat îl protejează împotriva aritmiilor grave. După cum știm, într-un meci de la CE, fotbalistul danez de 29 de ani Christian Eriksen a suferit o fibrilație ventriculară. În Serie A nu va putea juca, din cauza faptului că, legea italiană consideră fotbalul este un sport de contact și un eveniment traumatic riscă deteriorarea defibrilatorului.

Dar fotbaliști cu probleme similare, cum sunt olandezul Daley Blind sau senegalezul Fadiga joacă bine merci chiar la acest CE, respectiv în Premier League. La noi, fotbalistul craiovean de 29 de ani Mihai Roman revine pe teren după o ablație efectuată la Viena, tot pentru o aritmie cardiacă. Si să nu uităm că, având vaccinuri de cea mai bună calitate, accesibile, gratis, administrate de personal calificat, e chiar păcat să nu ne prezentăm la cel mai apropiat centru de imunizare.