- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul la sheffield”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Pescar Mehedințean , unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Deosebiri față de alte metode
Cu un randament foarte bun în anumite condiții, această metodă de pescuit are din ce în ce mai mulți adepți atât printre pescarii împătimiți de pescuitul la pluta cât și printre lansetisti. Prin ce se deosebește această tehnică de celelalte metode de pescuit cu pluta?. Păi, în primul rând prin faptul că este o combinație între pescuitul cu pluta și pescuitul cu lanseta, iar în al doilea pentru că oferă posibilitatea unui pescuit de finețe la distanțe până la 70 m și la adâncimi care pot depăși (sau nu) lungimea bățului (chiar în condiții de valuri sau/și vânt), prin utilizarea unei plute mai deosebite cu prindere doar într-o parte – așa numitul waggler. Și că să lămurim odată confuzia creată între cei doi termeni ( sheffield și match), trebuie să vă spunem că sheffield este de fapt numele metodei de pescuit și provine din Anglia de la localitatea cu același nume, iar lanseta cu care se pescuiește în acest stil se numește match.
Echipamentul necesar
În mod obișnuit lanseta de match este alcătuită din 2 – 4 bucăți, mai rar putând fi găsită în construcție telescopică și are foarte multe inele ușoare (între 11 și 23) cu un singur picior, al căror rol este de a nu lasă linia să se atingă de blancuri, permițând astfel lanseuri lungi cu greutăți relativ mici, chiar dacă firul este ud. Lungimea lansetei de match se situează de obicei între 3,9 și 4,8 m, cu acțiune de tip B sau C, respectiv medie sau parabolică și greutatea de lansare(casting weight) între 10 – 40 grame. Pe lângă lansetă mai aveți nevoie și de o mulinetă cu raport mare de recuperare, între 5,5 / 1 și 6,2 / 1 , pe care trebuie să intre 100 m de fir de maxim 0.22 mm, de preferat cu frană în spate și care să funcționeze foarte bine.
Firul recomandat la aceasta metodă de pescuit este de tip scufundător (sinking – engleză sau affondante – italiană or anglaise – franceză). Precizez aici că este foarte important să folosiți doar fire de acest tip, altfel nu veți reuși scufundarea banierei (linia liberă dintre plută și vârful lansetei), iar eșecul acestei operații va duce la un pescuit total ineficient. Pluta utilizată trebuie să fie aerodinamică și cu antena groasă, pentru a fi vizibilă de la distanță – așa numitul waggler. Cârligele folosite au de obicei mărimi între nr. 12 – 18, de preferat închise (cu vârful îndreptat spre tijă), în scopul de a reține bine peștele. Folosirea altor tipuri de cârlige crește șansa de a pierde peștele la recuperare, datorită distanței mari la care se pescuiește.
În ce privește echilibrarea monturilor folosite, aceasta poate fi făcută fie folosind un plumbaj unic culisant, care are avantajul că nu se încurcă așa ușor și coboară foarte rapid, ori utilizând un plumbaj format din mai multe alice distribuite pe linie, acesta fiind foarte sensibil dar predispus la încurcături.
Cum se folosește match-ul
Înainte de a începe partida trebuie în primul rand să stabilim adâncimea exactă și distanța la care vom pescui, apoi să marcăm această distanță pe nailon cu ajutorul unui marker special sau pur și simplu prin prinderea firului în clipul mulinetei. Lansăm apoi wagglerul pe locul ales și după ce facem ultimele verificări și reglaje la montură vom efectua nădirea.
În cazul acestei tehnici nădirea se va face cu praștia de agrenaj, pentru că e o metodă eficientă și foarte precisă. Pentru cei care nu știu, agrenajul înseamnă nădirea ritmică, de obicei cu viermuși ori casteri în cantitate mică. Nu uitați să scufundați baniera (firul dintre vârful lansetei și pluta) după fiecare lansare, în așteptarea mușcăturii. Baniera se scufundă pentru că în felul acesta firul nu mai face burtă pe apă și este ferit de vânt și de valuri, înțepătura fiind astfel mult mai eficientă. Desi pescuitul la match este recomandat mai mult pentru apele stătătoare, metoda poate fi folosită și pe ape curgătoare, dar numai dacă au curent foarte slab. Pescuitul în acest caz se va face în aval, folosind curentul apei în avantajul nostru.
Scufundarea banierei
După cum știți, scufundarea banierei este manevra care caracterizează pescuitul la match/sheffield și fără de care folosirea wagglerului nu și-ar mai avea rostul. Tocmai pentru că aceasta operație este deosebit de importantă o vom detalia pe pași:
– se lansează montura
– cu o fracțiune de secundă înainte că montura să atingă apa se frânează ușor linia, reținând firul cu un deget pe marginea tamburului, în scopul întinderii firului și pentru a evita încâlcirea acestuia.
– se introduce vârful lansetei în apă (cca 30 – 40 cm) și se așteaptă 1-2 secunde pentru că lestul liniei să se scufunde puțin
– se mulinează rapid 2-3 ture de manivela apoi se trage brusc în sus vârful din apă, pentru a scufunda baniera complet
– se aduce vârful lansetei la rasul apei sau chiar 2-3 cm sub suprafață apei, pentru pregătirea înțepării, evident în eventualitatea unei mușcături
Trebuie spus aici că scufundarea banierei mai depinde și de alti factori, în afară de îndemânarea noastră. În primul rând de grosimea firului, pentru că un fir mai subțire e mai ușor de scufundat decât unul mai gros, apoi de prezenta valurilor, care (surprinzător) ne ajută să scufundam baniera mai rapid și nu în ultimul rând de gradul în care firul este sau nu curățat de impurități și degresat. Curățarea și degresarea firului se poate face cu produse speciale sau cu orice fel de șampon, dacă în momentul recuperării trecem firul printr-o cârpa îmbibată cu lichidul respectiv.
Alegerea wagglerelor
Așa cum ziceam mai sus, aceste tipuri de plute sunt dedicate pescuitului la match, tocmai pentru că oferă posibilitatea de executare a manevrei de scufundare a banierei. Pot fi împărțite în două mari categorii: lestate și nelestate. Precizăm aici că cele lestate au inserată la bază o greutate metalică, motiv pentru care pe corpul lor este înscrisă și greutatea lestului dar și gramajul care poate fi pus pe linie.
De exemplu dacă veți cumpără o pluta pe care scrie 8 + 2 gr, asta înseamnă că pluta are atașată o greutate de 8 grame iar pe fir mai puteți pune încă 2 grame. Unele plute lestate au chiar și posibilitatea de a regla lestul respectiv prin adăugarea sau scoaterea unor greutăți, furnizate împreună cu pluta. În general cu cât wagglerele sunt mai grele în comparație cu lestul liniei, cu atât vor putea fi aruncate mai departe și prezentarea momelii se va face mai natural. Cele doua categorii prezentate mai sus, pot fi drepte sau cu bulb și cu insert ori fară. Insertul este de fapt o antenă, mai subțire decât restul corpului, care mărește simțitor sensibilitatea plutei.
După cum vedeți fiecare tip de waggler are avantaje și dezavantaje, respectiv cele drepte sunt foarte vizibile, cele cu insert sunt foarte sensibile, iar cele cu bulb pot fi lansate la distanțe mai mari. Rămâne la aprecierea fiecăruia ce tip va folosi, în funcție de situația specifică de pescuit (distanță, vizibilitate, peștele tintă) și de preferințe. Pentru atașarea wagglerului la linie există două metode: metoda clasică, adică blocarea plutei pe o anumită poziție cu ajutorul alicelor de plumb, care transformă cumva o plută nelestată într-o pluta lestată, dar are dezavantajul că poate ciupi linia dacă mutăm alicele prea des și metoda de atașare cu ajutorul diferiților conectori special concepuți, care e mult mai eficienta și nu prezintă riscuri pentru fir.
Avantaje
Este o metodă foarte bună pentru pescuit la distanță, pe ape stătătoare în special. Echipamentul folosit nu este foarte scump – cu circa 100-150 euro se poate găsi un băț și o mulinetă potrivită pentru acest stil. Este un pescuit precis la distanță mare, unde nu poți ajunge cu bologneza sau cu rubeziana, chiar și pe vânt sau pe valuri. Firul scufundător, pe care trebuie să-l folosim la această metodă, este mai puțin elastic decât cel obișnuit și transmite mai rapid înțepătură.
Dezavantaje
E nevoie de un scaun de competiție (scump-chiar și second hand) pentru a fi foarte eficienți. Obligatoriu aveți nevoie și de o praștie de nădire. Metoda devine ineficientă daca curentul apei este ceva mai tare. Pentru a avea un montaj sensibil e nevoie de un plumbaj etalat pe fir, lucru care poate duce la încurcături foarte neplăcute în timpul lansării. Mulineta de match trebuie să aibă raport mare de recuperare (5,5/1 sau 6,2/1), lucru care duce la uzura mai rapida a angrenajelor. M.D.