Ce alegem: riscul de a face COVID sau vaccinul?

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



COVID-19 este boală produsă de noul coronavirus. Maladia s-a dovedit redutabilă, ucigând până acum peste 4 milioane de oameni, conform raportărilor oficiale, dar datele reale ar putea fi chiar mai mari. Unii supraviețuitori au rămas cu sechele respiratorii, fiind dependenți de oxigen. Alțîi au rămas cu stări depresive. Perspectiva afectării cordului prin miocardită virală ii aduce pe mulți pacienți post-COVID la cabinetul de cardiologie. Vorbim deci despre zeci de milioane de pacienți sau chiar mai mult.


Vaccinurile utilizate în România pentru virusul SARS-CoV-2 sunt de calitate. Prin creșterea titrului de anticorpi, persoanele vaccinate sunt apărați de COVID.

Totuși, în cazuri rarisime, la unele persoane vaccinate cu ARN mesager poate apărea o formă ușoară de miocardită, la unii vaccinați cu AstraZeneca pot apărea tromboze, iar la unii vaccinați cu Johnson & Johnson poate apărea sindromul Guillain-Barre.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a acționat cu profesionalism și onestitate și menționează aceste riscuri pe prospect. Aici vorbim de câteva zeci de pacienți.

Din punct de vedere statistic, comparăm milioane de morți și un număr de asemenea imens de persoane cu complicații COVID cu câteva zeci de persoane cu probleme serioase după vaccin.

Punând în balanță beneficiile versus riscurile, opțiunea mea este clar pro-vaccinare. Decizia aparține însă fiecărui cetățean. Pentru că exacerbarea pandemică este anunțată în septembrie, suntem încă în fereastră de oportunitate de a face cele două doze de vaccin până atunci, astfel că impactul valului 4 să fie cât mai mic la populația noastră.

În unele țări, autoritățile iau măsuri mai dure, obligând personalul medicosanitar să se vaccineze. Este o măsură utilă pentru comunitate, care limitează extinderea pandemică, dar frustrantă pentru angajat. Prin urmare, unii angajați din sistemele de sănătate italian și britanic acționează în instanța autoritățile medicale.

“Viața pentru francezii nevaccinati va deveni curând mizerabilă!” declara președintele Macron.
În Anglia, dar nu și în Scoția, se deschide tot, responsabilitatea fiind transferată cetățenilor.
Israelul a treia doză pentru imunodeprimati, marea majoritate a populației fiind protejată.

Pentru varianta delta, eficacitatea celor două doze de ARN mesager este ridicată, având valori care variază între 70 și 90 la sută. A două veste este că Pfizer dezvoltă un vaccin specific pentru versiunea delta.
Spre deosebire de EURO, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi fără spectatori.
În Iraq au decedat 17.000 de persoane în ultimele săptămâni.
Africa a trecut prin cea mai rea săptămâna pandemică.

În plină pandemie, UE pregătește legi agresive pentru combustibilii fosili. De asemenea, zilele trecute a avut loc primul zbor turistic spațial cu miliardarul Richard Branson, patronul Amazon.
India acordă compensații pentru 3000 de copii traumatizați de pierderea părinților în pandemie.

Citiți și: Program de funizare a apei în Poiana LaculuiCa amuzament, în Londra se fac tatuaje cu coronavirus, care să amintească oamenilor peste ani de pandemia cu care ne confruntăm acum.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.