Opriti comportamentul de ros distructiv al catelusilor in 3 pasi simpli

0

Indiferent ca ne place sau nu, majoritatea cainilor rod. Indiferent cat de mult am dori sa evitam acest lucru, vor ajunge sa roada ceva. Prin urmare, cum puteti convinge catelul sa nu mai roada lucruri nepotrivite? Iata cateva sfaturi in acest sens.

De ce rod cainii?

Cainii rod din diferite motive. In cadrul dresajului cainilor este intotdeauna cel mai bine sa cautam motivele de baza decat sa oprim acest comportament. Cele mai intalnite motive pentru care vedem cainii rozand lucruri sunt plictiseala, stresul si distractia! La fel ca oamenii, cainele dvs. vrea ceva de facut si din moment ce nu poate lua o telecomanda pentru a se uita la TV atunci alege ceva mai usor – sa roada ceva.

Nu uitati totusi ca uneori lucrurile nu mai pot fi salvate. Daca ati ajuns prea tarziu iar cainele dvs. a distrus acel obiect curatati mizeria si mergeti mai departe. Indiferent cat de suparat sunteti cainii pot gresi.

Cum opriti comportamentul de ros distructiv al catelusilor?

Pentru a opri sau preveni comportamentul de ros distructiv al catelusului dvs. puteti sa faceti trei lucruri:

  • Gestionati timpul catelului
  • Asigurati-i un mediu distractiv
  • Antrenati-va catelul mai mult

Gestionarea timpului cainelui se refera la impiedicarea cainelui de a putea roade. Asigurarea unui mediu distractiv inseamna a-l pregati pentru succes. Si desigur, dresajul este leacul pentru majoritatea problemelor cainilor!

Gestionati timpul catelului pentru a preveni comportamentul de ros distructiv

Gestionarea timpului cainilor dvs. inseamna integrarea mai multor concepte de dresaj. In primul rand, daca catelul dvs. roade in mod frecvent lucruri pe care nu ar trebui sa o faca ar trebui sa urmati   cele 3 reguli ale invatarii cainelui de a-si face nevoile fiziologice intr-un singur loc/afara. Pe scurt:

·      Regula 1: Inauntru, cu dvs., in lesa

Aceasta regula solutioneaza literalmente 90% din problemele pe care le aveti. Si este foarte simpla. Luati o lesa veche pe care nu o mai folositi, taiati manerul (astfel incat sa nu se agate de lucruri), fixati-o de zgarda cainelui dvs. si lasati-l sa o traga.

De ce ar trebui sa faceti asta? Practic devine ca o telecomanda pentru cainele tau. Nu mai trebuie sa prindeti cainele, nu mai trebuie sa alergati dupa el pentru a salva un obiect, cainele nu se mai poate furisa sa roada ceva.

·      Regula 2: Afara, cu dvs., in lesa

Aceasta regula este mai mult legata de bunele practici de dresaj in casa, decat pentru ros. Dar poate fi de folos oferindu-va ocazia de a lucra cu cainele dvs. la comenzile Lasa! si Vino! atunci cand este chemat, astfel incat poate fi de ajutor in casa.

·      Regula 3: Cand nu va puteti supraveghea cainele, acesta va fi inchis intr-o cusca sau tarc

Revenind la regulile care vizau rosul aceasta este o regula importanta. Ganditi-va la cusca precum la casa cainelui dvs. Este un loc sigur pentru caini, unde acestia nu se vor rani (si nici lucrurile dvs. nu vor avea de suferit). Unii oameni vad cusca precum o pedeapsa insa cainii sunt animale care prefera sa aiba un loc linistit unde sa mearga (mai ales daca cusca nu este folosita pentru pedepsire). De cele mai mult ori este mult mai bine pentru dvs. sa veniti acasa la un caine care a stat in cusca cateva ore si este fericit sa va vada si sa iasa afara decat sa va intoarceti la o masa de sufragerie sau canapea roasa. Cusca este un loc temporar pentru cainele dvs.

Puteti vedea ca folosind aceste 3 reguli puteti preveni cele mai multe lucruri. Dar exista totusi o „cheie” pentru a face acest lucru: trebuie sa va urmariti indeaproape cainele! Daca aveti un caine predispus la ros ar trebui sa il supravegeati mereu astfel incat sa il puteti impiedica sa profite de ocazia de a roade ceva.

Asigurati catelului un mediu distractiv

Daca ii cumparati catelului jucarii de ros neatractive nu va mirati daca acesta va incepe sa va roada perechea de pantofi pe care tocmai ati cumparat-o.

Cainii ar trebui sa aiba un numar considerabil de jucarii de ros, in relatie directa cu cat de vorace sunt.

Jucariile de tip os  pot fi utilizate umplute sau neumplute si sunt o alegere ideala. Daca aveti un caine cu alergii, le puteti umple cu ce doriti. Este o jucarie ideala pentru a va distra cainele, indiferent ca e liber sau in cusca.

Mai exista si jucariile Kong si diverse alte jucarii care sa va tina cainele ocupat. Jucariile Kong pot fi umplute cu diverse bunatati, cu apa, poate fi chiar si congelat cand este foarte cald. Pe langa faptul ca este o gustare racoritoare si linistitoare pentru catelusii carora le erup dintii, este si o modalitate excelenta de hidratare a cainilor care trebuie lasati in cusca (tarc) atunci cand plecati de acasa. Desigur, un Kong nu trebuie sa fie umplut cu lichid pentru a fi inghetat. Orice Kong umplut poate fi si inghetat, iar o umplutura inghetata va fi o gustare mai indelungata.

O alta optiune buna de a mentine cainele ocupat sunt jucariile de tip puzzle. In functie de cat de  distrugator este cainele dvs. puteti alege jucarii confectionate din materiale mai mult sau mai putin durabile.

Pentru cainii care nu devin frustrati si nu rup lucrurile, puteti alege jucarii mai moi, distractive. Exista de asemenea o multime de jucarii care permit ascunderea deliciilor. Acestea vor provoca abilitatile mentale ale cainilor dvs. pentru a se bucura de gustare.

Amintiti-va ca oricat de distractive sunt aceste jucarii ele nu sunt destinate timpului de joc nesupravegheat. Daca aveti un caine care roade in mod frecvent va considera toate aceste jucarii ca o provocare si in cele din urma va decide ca roaderea articolului este mai distractiva decat incercarea de a obtine ceea ce este in interior!

Antrenati-va catelul mai mult

Dresajul va rezolva majoritatea problemelor. Nu este un secret faptul ca puii au nevoie de mult exercitiu care insa poate varia in functie de rasa.

Prin urmare, daca aveti probleme cu rosul, ati gestionat timpul catelului si i-ati oferit un mediu minunat si distractiv, atunci incepeti si antrenati-va cainele. Exista multe jocuri pe care le puteti practica cu catelul. Daca insa nu puteti creste cantitatea de exercitiu pe care catelul dvs. o face, luati in considerare sa il duceti la un centru de dresaj cel putin 1-2 zile pe saptamanal. Veti fi uimit cat de mult poate imbunatati comportamentul cainelui.

Urmati aceste sfaturi pentru a opri comportamentul de ros distructiv al catelului. Pe E-vet.ro gasiti si alte informatii de educatie canina sau probleme comportamentale la catei.