Conacul Alimănişteanu, înainte o bijuterie arhitecturală, acum în paragină!

0



Fiu al Sarmizei Bilcescu și al lui Constantin Alimănișteanu, Dumitru Alimănișteanu era descendentul unei vechi familii boierești din Olt și Mușcel, care a dat mai multe personalități în domeniul intelectual și artistic. Dumitru Alimănişteanu, a ridicat în Muscel un conac, care, mai este vizitat acum, dacă se poate spune aşa, doar de cei care se duc la pescuit, la un lac situat în imediata vecinătate a conacului.


Pe moșia de la Bilcești – Valea Mare Pravăţ, judeţul Argeș, sat situat lângă Câmpulung Mușcel, Dumitru Alimănișteanu a organizat câteva ferme model și a ridicat, prin 1938-1943, un conac impozant, în stil românesc, cu zidărie din piatră și cărămidă aparentă, cu acoperiș din șindrilă, proiectat de arhitectul Octav Doicescu, intenționînd să-l transforme într-un azil pentru bătrîni.

În 1947, a fost nevoit să doneze Academiei moșia de la Bilcești, care a funcționat ca stațiune pomicolă de cercetare pînă în anul 2002. Conacul, gândit și ca o reședință pentru Regele Mihai, în cursul partidelor sale de vânătoare din zonă, a fost naționalizat, ajungând casă de odihnă și distracții pentru nomenclatura comunistă, Nicolae Ceaușescu apreciind locul în mod deosebit, după cum se spune.

În prezent imobilul se află într-o avansată stare de degradare, ca urmare a unui incendiu care s-a produs în 1999 și a faptului că de atunci nu a mai fost refăcut, în ciuda faptului că este declarat monument istoric.

“Nimeni nu face nimic pentru a-l readuce la adevarată sa valoare”
Conacul din Bilceşti se află într-o stare avansată de degradare, iar localnicii spun că, doar cei care mai trec prin zonă îşi mai aduc aminte de frumiseţea clădirii.

“Noi trecem pe lângă conac zilnic, stăm aici la Bilceşti. Până în 1989, era ceva preţuit de cei de la Bucureşti. Venea Regele Mihai, venea apoi Ceauşescu, era ca o bijuterie pentru noi, că ne făleam că e la noi aici în sat. Acum, ce să zic, nimeni nu face nimic pentru a-l readuce la adevarată sa valoare. Sperăm că domnul primar, domnul Petrică, va avea în verere şi aspectul ăsta, poate are cum să ia bani de la Guvern sau de unde o trebui, să îl refacă, să fie cum a fost”, spune un bărbat din Bilceşti.

La pescuit lângă conacul Alimănăşteanu

Sunt şi persoane care, tranzitează zona când se duc spre lacul din apropierea conacului, acolo îşi dau întâlnire la o partidă de pescuit. Zilele caniculare au făcut ca, împătimiţii acestui sport, să-şi dea întâlnire, după ce soarele a mers spre apus.

“Doar dacă plouă nu venim la pescuit. Vin cu unul dintre băieţii mei. A moştenit asta de la mine, aşa că ne luăm undiţele ş ice ne mai trebuie şi stăm la baltă ore-n şir. Prindem destul peşte. Aici ne mai relaxăm şi noi. Conacul îl ştiu de mic. Pe vremea lui nea Nicu era frumos, acum, e pe cale de a se dărâma. Am senzaţia că asta se şi vrea, să pice şi gata, că altfel ar fi făcut cineva ceva în acest sens”, spune un alt localnic. Bogdan Radu