La 30 de ani, a murit pe munte!

0



Un pasionat al traseelor montane și-a găsit sfârșitul, în munții Făgăraș, după ce a căzut în gol. Tânărul în vârstă de 30 de ani, era cu un prieten, de aceeași vârstă, care a rămas blocat pe peretele vârfului Călțun. Misiunea salvamontiștilor, care l-au salvat pe supraviețuitor și au recuperat trupul neînsuflețit, a fost extrem de dificilă și a durat întreaga noapte.


În cursul nopţii a fost dat un apel pe 112 prin care un bărbat, Mădălin V., de 30 de ani, din Bucureşti,  spunea că prietenul lui a căzut în gol iar el este blocat pe peretele muntelui în zona Călţun. Apelul a fost primit de Salvamont Sibiu, însă tinerii se afla în zona din Argeş. A fost formată o echipă din 5 salvamontişti din Argeş şi 5 din Sibiu care au pornit noaptea pe munte. Acesta a fost recuperat în jurul orei 3.00 dimineață. Mihai Rogojinaru, de 30 de ani, din Vâlcea, tânărul decedat, a avut nevoie, anul trecut, de ajutorul salvamontiştilor vâlceni din pricina unei aventuri similare. Atunci a rămas blocat pe un perete.

Blocat pe perete la 80 de metri de grohotiş

„Misiune deosebit de dificilă noaptea trecută, pentru Salvamont Argeș si Salvamont Sibiu. Apel 112 venit inițial pe Sibiu, dar a intrat antena de acolo, pentru că peretele are expunere nordică… sectorul este în Arges. Raportată, o persoană căzută din peretele Călţunului, alta blocată în perete. Ne unim cu sibienii şi pornim. Ajungem rapid în zonă, dăm de cel căzut, care avea leziuni incompatibile cu viaţa. Celălalt, şocat, blocat undeva la vreo 80 de metri deasupra grohotişului, în perete. Cornel Zărescu şi Florin Popescu fac echipă şi ajung rapid deasupra lui, unde instalează amarajele, în vederea lansării. Coboară Florin la el, îl linişteşte, îi pune hamul şi apoi îl lansează”, este mesajul postat de Salvamont Argeş pe un cont de socializare. Cadavrul a fost preluat de pe munte de un elicopter.

Au greşit traseul

Cum de s-a ajuns la o asemenea tragedie, explică tot salvamontiştii.  „Cei doi au coborât pe Hornul Călţunului şi la un moment dat, au făcut dreapta, crezând probabil că au ajuns jos. De fapt, au înaintat pe o brana (n.r brâu) care i-a dus în perete. Asta a dus la căderea unuia dintre ei şi rămânerea în şoc a celui de al doilea.” Aceştia au transmis şi un mesaj celor care se aventurează în astfel de expediţii.

„Reamintim tuturor ca sectorul dintre vârfuri Lespezi şi Strunga Doamnei are un caracter strict alpin, NU este marcat şi nici nu va fi, pentru că acolo îţi trebuie pregătire fizică, tehnică şi un nivel psihic bun, ca la parcurgerea unui traseu de căţărare. La fel şi coborârea prin horn…De data asta, totul s-a sfârşit tragic…” au adăugat reprezentanţii Salvamont Argeş.

Urma studii de doctorat la Universitatea Piteşti

Ieri, pe contul de socializare al tânărului decedat au început să apară mesaje de condoleanţe. „Drum lin către stele Mihai Rogojinaru, muntele va fi mai sărac fără tine, dar noi te vom purta în sufletele noastre…” a scris un prieten.  Mihai Rogojinaru era coordonator activităţi/mentor CES  ( Corpul European de Solidaritate la Asociaţia Tinerilor Formatori pentru Promovarea Dezvoltării Rurale).

A studiat Română-Engleză la Facultatea de Litere a Universităţii din Piteşti, filiala Râmnicu Vâlcea, Traductologie – Limba Engleză la Facultatea de Litere a Universităţii din Piteşti şi în prezent urma studii universitare de doctorat Memorialistica Detenţiei Comuniste la Universitatea din Pitești. M.Sandu