Operaţie în premieră, la Spitalul Judeţean

0



Premieră medicală la Spitalul Județean de Urgență Pitești, fiind vorba de o intervenție chirurgicală realizată de medicii din cadrul Secției ORL. Cu ajutorul aparaturii performante, şi nu în ultimul rând, al profesionalismului medicilor care au format echipa, au fost realizate două operaţii cu ajutorul cărora a fost redat auzul a două paciente.


Medicii Secției ORL, având sprijinul colegilor anesteziști, au rezolvat o problemă medicală a urechii, care putea să aibă complicații dintre cele mai grave, în cazul în care nu se intervenea la timp. Operația a decurs bine, pacienta fiind deja externată. O altă pacientă a fost, de asemenea, operată urmând să fie externată în zilele următoare.

„ Este vorba de două paciente care au fost operate pe Secţia ORL pentru nişte afecţiuni ale urechii, colesteatom, o afecţiune cronică., un fel de carie a urechii, ce distruge urechea medie şi poate să dea complicaţii şi care au ca efect neplăcut pentru pacient, pierderea auzului. Scopul a fost de a scăpa pacientele de această afecţiune şi a de a reface, pe cât posibil, funcţia auzului. Intervenţia a fost posibilă datorită contribuţiei întregului colectiv al Secţiei ORL, respectiv, cu ajutorul colegilor de la ATI.

Au fost intervenţii laborioase, au durat în jur de 3-4 ore la fiecare pacientă. Post-operator pacientele au evoluat fără complicaţii, una externându-se în cursul zilei de astăzi. Aceste intervenţii complexe şi cu un gad mare de dificultate, datorită locului sau zonei unde a fost patologia, au fost posibile, în mare parte, datorită dotării corespunzătoare din ultimii ani. Aparatura pe care am primit-o ne-a permis să realizăm aceste intervenţii” , a declarat medicul primar ORL, Robert Rob.

Colesteatomul este recunoscut drept o leziune distructivă a bazei craniului care poate eroda și distruge structurile importante din osul temporal. Potențialul său de a determina complicații ale sistemului nervos central (abcese cerebrale, meningită) îl caracterizează drept o leziune cu potențial de a provoca complicații redutabile, dacă nu este recunoscut și se intervine la timp. M.S.