496 controale, 36 sancțiuni și amenzi de peste 59 mii lei

0

  • Activitatea DSV pe luna iulie



În cursul lunii iulie, în unitățile de producție și de comercializare, au fost efectuate de către reprezentanții Direcției Sanitar veterinare și pentru siguranța Alimentelor Argeș 496 controale. 


Aceste controale au fost dispuse astfel: # la abatoare- 5 controale # la fabric de procesare a cărnii – 6 controale # la fabrici de procesare a laptelui – 3 controale; # la depozite alimentare – 17 controale; # în supermarketuri / hypermarketuri – 8 controale # la carmangerii – 11 controale # la măcelarii – 27 controale; # în piațe – 4 controale # în unități de alimentație publică – 42 controale # în unități de cofetărie-patiserie – 19 controale; # la centre de prelucrare a laptelui – 27 controale # în cabinete medical veterinare – 14 controale; # în exploatații nonprofesionale – 65 controale # la ferme de păsări – 5 controale; # la ferme porcine – 3 controale; # la ferme de bovine – 1 control # la stupine – 37 controale # pe fonduri cinegetice – 1 control; # controalel în trafic – 6 controale # la adaposturi de câini – 1 control; # în depozite farmaceutice veterinare – 1 control; # la farmacii veterinare – 7 controale # în magazine de furaje – 15 controale; # la târguri de animale vii – 4 controale.

De asemenea au fost făcute și controale oficiale în unități de produse alimentare de origine nonanimală, cum ar fi unități de fabricare a produselor de panificație/patiserie/cofetărie, unități de depozitare a cerealelor, unități de fabricare a vinului, unitățe de fabricare a pastelor fainoase, etc.

14 tone de produse confiscate

În aceeași perioadă, pentru neconformitățile constatate, consilierii DSVSA Argeș au aplicat conform HG 984 / 2005,  36 de sanctiuni contravenționale, din care 7  avertismente  scrise  și  29  amenzi în valoare totală de 59.200 lei. Amenzile au fost date astfel: #  8 amenzi în valoare de 9.600 lei pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare și a hranei pentru animale în spații necorespunzatoare sau neprobate sanitar veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă conform prevederilor legislatiei în vigoare #  3 amenzi în valoare de 12.400 lei pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite. # 10 amenzi în valoare de 15.000 pentru deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare; # 5 amenzi în valoare de 6.000 lei pentru manipularea produselor alimentare și a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor; # o amendă în valoare de 10.000 lei pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare și a celor destinate nutriției alimentelor, în vederea depozitării, transportului și valorificării, și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare; # o amendă în valoare de 1.200 lei pentru  nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare, a produselor de nutriție pentru animale și a produselor de uz veterinar; # o amendă în valoare de 5.000 lei pentru  folosirea în unitățile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare insalubră și utilizarea acestora pentru alimente dacă în prealabil au fost folosite în alte scopuri. De asemenea, au fost confiscate 14.120 kg produse alimentare de origine animală în valoare de 84.720 lei.

Medicii prezenți permanent

Directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu ne-a spus mai multe despre activitatea de prevenție pe care instituția a desfășurat-o luna trecută: “În contextul actual al evoluției pandemiei  COVID – 19, pentru evitarea diseminarii virusului, cât și pentru protecția populației și a personalului propriu și luna trecută, DSVSA Arges și-a adaptat activitatea, astfel încât în toate unitățile care produc, procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală  medicii veterinari oficiali sunt prezenți permanent, pe toata periodă de lucru, asigurându-se ca toate produsele rezultate să respecte toate normele de calitate și salubritate. În cazul fermelor de animale, asistența medicală veterinară este asigurată de personalul propriu, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali”. S.M.