Trofeul Festivalului de folclor de la Mioveni a plecat la Arad

0

  • În concurs s-au întrecut 8 ansambluri folclorice din toată țara



La sfârșitul săptămânii trecute, Mioveniul a găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului – Concurs Național de Folclor „MIOVENI” 2021, la care au participat ansambluri din toate zonele țării, respectiv din Cluj, Arad, Bihor, Călărași, Iași, Maramureș, Botoșani și Caraș Severin.


Juriul a fost format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum: Elise Stan, Ileana Vieru, Doina Ișfănoni, Cătălin Oancea și Paul Remeș, iar festivalul a fost prezentat de către Iuliana Tudor de la Televiziunea Română. După două zile de concurs, în cea de –a treia s-au decernat și câștigătorii, gala laureaților fiind urmată de un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric ”Mugurelul” – Cluj Napoca (câștigătorii primei ediții), Alecsandra Păunoiu, Ansamblul Folcloric ”Plai de Dor” și Olguța Berbec. Pe durata festivalului, pe scena din Centrul Civic al orașului au urcat pentru concurs opt ansambluri: # Ansamblul Folcloric “DOR TRANSILVAN”, din județul Cluj # Ansamblul Folcloric “MARAMUREȘUL”, din județul Maramureș # Ansamblul de Cântece și Dansuri “ARMENIȘANA”, din județul Caraș-Severin # Ansamblul de Dansuri Populare Românești “RAPSOZII SIRETULUI”, din județul Iași # Ansamblul Folcloric “FLORILE MUREȘULUI”, din județul Arad # Ansamblul “CODRULEȚUL”, din județul Botoșani # Ansamblul “CRIȘANA”, din județul Bihor # Ansamblul Folcloric “MACII BĂRĂGANULUI”, din județul Călărași. Celor 8 ansambluri din concurs li s-au alăturat, din postura de invitați speciali, Ansamblul Folcloric ”Mugurelul” – Cluj Napoca, câștigătorul ediției din 2019 și Ansamblul Folcloric ”Plai de Dor” al Centrul Cultural Mioveni, gazdele festivalului. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Cultural Mioveni, Primăria Orașului și Consiliul Local.

Două secțiuni
Câștigătorii celei de-a doua ediții a Festivalului – Concurs Național de Folclor „MIOVENI” 2021 au fost:
● TROFEUL FESTIVALULUI – Ansamblul Folcloric FLORILE MUREȘULUI localitatea Vladimirescu, județul Arad.
● Secțiunea Obicei Specific
LOCUL I – Ansamblul de Dansuri Populare Românești RAPSOZII SIRETULUI, loc. Pașcani, jud. Iași;
LOCUL II – Ansamblul CODRULEȚUL loc. Vorona, jud.l Botoșani;
LOCUL III – Ansamblul de Cântece și Dansuri ARMENIȘANA loc. Armeniș, jud. Caraș-Severin;
MENȚIUNE – Ansamblul Folcloric MACII BĂRĂGANULUI – loc. Ciocănești, jud. Călărași.
● Secțiunea Dans Popular
LOCUL I – Ansamblul Folcloric MARAMUREȘUL, loc. Baia Mare, jud. Maramureș;
LOCUL II Ansamblul Folcloric MACII BĂRĂGANULUI – loc. Ciocănești jud. Călărași;
LOCUL III – Ansamblul Folcloric DOR TRANSILVAN loc. Cluj Napoca jud. Cluj;
MENȚIUNE – Ansamblul CRIȘANA – loc. Oradea, jud. Bihor.

“Emoție, bucurie, autenticitate”

La finalul concursului, după 3 zile pline, organizatorul festivalului, Alin Călinescu, directorul Centrului Cultural Mioveni a spus mai multe despre desfășurarea acestuia: “Emoție, bucurie și autenticitate a;a ar putea fi descries pe sucrt Festivalul Concurs Național de Folclor “Mioveni”, ediția a II-a. Pe parcursul a trei zile, lada de zestre a folclorului românesc a fost deschisă la Mioveni. Ansambluri folclorice din diferite zone etnografice ale țării au oferit un adevărat regal folcloric, cucerind atât membrii juriului cât și publicul prezent la eveniment. Dansurile, obiceiurile și tradițiile variate s-au împletit într-o adevărată manifestare de culoare, frumusețe, forță și vitalitate reflectând sufletul și istoria poporului român.

Felicitări tuturor ansamblurilor participante în concurs. Ne bucurăm ca am cunoscut oameni minunați și deosebiți ca voi care ne-au demonstrat atât nouă organizatorilor, cât și publicului implicare, interes, dăruire și iubirea de a duce pe mai departe valoarea folclorului românesc”. S.M.