- Vaccinaţi sau nevaccinaţi
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut declarații cu privire la începerea noului an școlar, din data de 13 septembrie. Acesta a precizat că vor merge la cursuri toti elevii, vaccinați și nevaccinați fără a fi făcute diferențieri. De asemenea, ministrul a explicat ce se va întâmpla dacă rata infectării cu SARS CoV-2 va trece de 6, când unitățile de învățământ ar putea trece în sistem online, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar au precizat că „sunt unități școlare care nu au suficiente tablete ar putea interveni dificultăți de desfășurare a orelor în format online”.
Ieri, Sorin Cîmpeanu a spus că sunt peste 180.000 de copii vaccinați împotriva coronavirusului. “Este vorba de 34.709 elevi din categoria de vârstă 12-15 ani, reprezentând aproape 5%, un progres important faţă de prima raportare de 5.000 de elevi cu vârsta între 12-15 ani. Pentru cei cu vârsta între 16-19 ani avem 153.000 de vaccinaţi, astăzi este un progres de 3.000 faţă de ultima raportare”, a spus ministrul. Profesorii vor trimite părinților formulare prin care să spună dacă sunt vaccinați sau nu copii, iar în cazul în care nu sunt, li se va cere acordul pentru vaccinare. Imunizarea nu este obligatorie, fiind opțiunea părinților în privința deciziei luate. Despre cadrele didactice a declarat că peste 60% dintre acestea sunt vaccinate, respectiv 185.000 din 300.000.
Festivitățile, permise!
La început de an şcolar, vor fi permise festivităţile de deschidere. “Da, am stabilit că este normal să permitem organizarea de festivităţi de deschidere a anului şcolar, din moment ce sunt permise tot felul de alte evenimente, cu două condiţii: prin excepţie masca fiind obligatorie la interior, în data de 13 septembrie ea va fi obligatorie şi la exterior, pentru că sunt aglomerări mari de persoane care se creează: elevi, părinţi, bunici, profesori şi durata să fie de maximum o oră şi jumătate”, a mai spus acesta.
Se fac inspecții în teritoriu
În ședința ordinară a Colegiului Prefectural al județului Argeș reunit vineri, sub conducerea prefectului Emilia Mateescu, reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Argeș au precizat că sunt unități din județ care nu pot urma cursuri online din cauză că nu au tablete. „În ceea ce privește Inspectoratul Școlar Județean Argeș, având în vedere că pe 13 septembrie începe anul școlar 2021-2022, s-a prezentat situația învățământului argeșean la început de an școlar. S-a precizat că, la nivelul județului Argeș, unitățile școlare sunt pregătite pentru începerea noului an școlar iar începând cu data de 01.09.2021 se vor face inspecții în teritoriu pentru a se verifica în fapt situația unităților școlare. Totodată, a fost supusă discuțiilor și ipoteza scenariului în care unitățile școlare vor fi nevoite să desfășoare învățământul online. Referitor la acest aspect, inspectorul general școlar a informat că din cauză că, în județul Argeș sunt unități școlare care nu au suficiente tablete ar putea interveni dificultăți de desfășurare a orelor în format online. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a comunicat că pentru a veni în sprijinul unităților școlare va accesa fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență ce vor viza dotarea școlilor și formarea competențelor digitale ale personalului didactic”, a transmis Cancelaria Prefecturii Argeş într-un comunicat de presă.
Măști de protecție puse la dispoziție școlilor
Ministrul a precizat că pe 13 septembrie va începe şcoala cu prezenţă fizică “fără niciun fel de diferenţiere”. “Cel mai important anunţ este acela că în data de 13 septembrie vom începe şcoala cu prezenţă fizică pentru absolut toţi preşcolarii, pentru absolut toţi elevii, fără niciun fel de diferenţiere. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măşti de protecţie suficiente. Va trebui să ne asigurăm că şcolile sunt pregătite”, a spus ministrul. Cîmpeanu a dat asigurări că sunt “stocuri suficiente” de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia şcolilor.
”Există stocuri suficiente măşti de protecţie, există câteva milioane de măşti de protecţie în rezerva de stat gestionată de DSU, există la MS, există la autorităţi locale. Pe de altă parte, am lansat o interogare în tot sistemul de educaţie către toate inspectoratele şcolare judeţene pentru a ne spune ce stocuri de măşti au. Şi Ministerul Educaţiei s-a implicat, a semnat contracte de donaţii şi sponsorizare în beneficiul inspectoratelor şcolare acolo unde stocurile au fost mai reduse, iar astăzi în şedinţa de Guvern va fi promovată o reglementare prin care autorităţile locale vor pune la dispoziţia şcolilor măşti de protecţie. Există stocuri, ştim exact pe fiecare judeţ, de 500.000, 600.000, 700.000 de măşti în fiecare judeţ. Acestea vor fi puse la dispoziţie şcolilor pentru asigurarea protecţiei sanitare pentru elevi şi pentru cadre didactice”, a mai arătat ministrul. M.Sandu