- Noua lege a învățământului
Noua lege care stabilește numărul maxim de elevi în clase va intra în vigoare, în mod oficial, în luna septembrie. Modificările aduse de legislație stabilesc că în învățământul primar vom avea „în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22”, iar în învățământul gimnazial vor fi „în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26”. În clasele de înățământ liceal și profesional, „clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30”. În situațiile excepționale, clasele pot funcționa cu „cel mult 3 elevi/preșcolari” peste efectivul maxim.
Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 a fost adoptată de Camera Deputaților în 3 iunie 2020, iar Senatul, din postura de cameră decizională, a adoptat-o în 21 iulie 2020. Pe 20 august ea a fost promulgată de Prețedintele țării, devenind Legea nr 185/2020. Noua lege prevede efectivele de elevi din clase, după cum urmeaza:
# înățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;
# învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;”
# învățământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25 si pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10;
# înățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
# învățământul dual: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30;”
Există și situații excepționale, când pot exista maxim 3 elevi în plus peste aceste effective: „În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivui maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim prevăzut la alin.(l), cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de invățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin.(l)”.
Modificări și la norma didactică
Legea nr. 185/2020 aduce modificări importante și în ceea ce privește Norma Didactică. Astfel, norma didactică de predare-învățare-evaluare prevazută pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu gradul didactic I, se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului. Personalul didactic care desfășoara activitate de mentorat beneficiază de reducerea cu 2-4 ore/săptămână a normei didactice de predare-învățare-evaluare, în funcție de numărul de profesori – stagiari coordonați; pentru personalul didactic încadrat pe post, care desfășoara activitate de mentorat, orele de mentorat se remunerează în sistem de plată cu ora. Pentru pregătirea remedială sau pentru pregătirea de performanță se pot aloca în normă 2-3 ore.
Norma didactică a consilierului școlar corespunde unui post de consilier școIar în cabinetul de asistență psihopedagogică, respectiv în cabinetul interșcolar de asistență psihopedagogică și se stabilește prin raportare la un număr de 500 de elevi, 500 de elevi și preșcolari sau de 300 de preșcolari. Activitățile specifice normei didactice sunt stabilite prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării. În norma didactică prevazuta la alin.(l), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației și Cercetării și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială fără a depăși o jumătate de normă de predare – învățare – evaluare, cu menținerea drepturilor salariale. S.M.