Caii nesupravegheaţi au terorizat o comunitate

0

  • La Leordeni



Mai mulţi cai, lăsaţi nesupravegheaţi, au adus la disperare comunitatea din satul Baloteasca, comuna Leordeni. Animalele au distrus recolte, pomi fructiferi, garduri, ajungând până şi pe mormintele din cimitirul comunei. În ciuda repetatelor sesizări, nimeni nu poate face nimic, spun localnicii care au trimis pe adresa redacţiei noastre un filmuleţ cu animalele surprinse ieri într-o curte împrejmuită a stației de apă a comunei care alimentează cu apă potabilă două sate.


„Suntem terorizaţi de niste cai. Îi aduc pe câmp şi îi lasă zi şi noapte. Vin ţiganii cu caii şi ne-au mâncat toate recoltele. Sunt 14 cai. Au intrat şi i-au băgat şi la pompa de apă. Au închis caii acolo. Am chemat Poliţia. Am făcut numeroase sesizări. Țiganii au tăiat sârma de la gard ca să bage caii. Proprietarii, de faţă cu poliţiştii au înjurat şi au ameninţat că ne taie cu toporul”, spunea ieri Luminiţa Baiciu, cea care ne-a sesizat. Aceasta a trimis pe adresa redacției un filmuțeț în care se văd caii, aflați în curtea împrejmuită. „Vă rog să ne ajutați că suntem terorizați zi și noapte, de 4 ani. Sunt 14 cai care ne-au distrus recoltele în grădini, au intrat în cimitir peste morminte, știe și preotul. Am făcut sesizări la Poliţie la Leordeni, plângeri și la primarul localități, dar nu se face nimic. Am ajuns să păzim zi și noapte grădinile cu porumb, cu legume și pomi fructiferi. Este un sat terorizat de caii de romilor din satul Cotul-Malului”, a mai spus femeia.

Amenzi de peste 8000 de lei

Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş ne-a declarat cu privire la cele sesizate: „ Este vorba de răspundere civilă delictuală. Proprietarul răspunde de pagubele produse de animale. Oamenii păgubiţi trebuie să ceară la primărie să vină să constate pagubele şi să emită procese verbale. Apoi, în baza acestor documente să îi acţioneze în instanţă pe proprietari”. Acesta a mai precizat că de fiecare dată când au fost sesizați, în legătură cu problema cailor lăsaţi nesupravegheaţi, polițiştii Secţiei Rurale Leordeni au luat măsurile permise de lege. “Au fost sesizaţi de 7 ori prin intermediul dispeceratului 112 în anul 2020, dar nu a fost depusă nicio sesizare scrisă. În urma sesizărilor verbale şi a constatărilor de la faţa locului, proprietarii au primit 11 sancţiuni în valoare de 5.500 lei. În acest an, au fost depuse doză petiţii. Au fost 2 apeluri la 112 şi au fost date 6 amenzi, în valoare de 3.000 de lei”, a mai spus Florin Popa. Ieri proprietarul cailor găsiţi în zona staţiei de apă, a primit conform legii 61/1991 o amendă în valoare de 500 lei. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.