Un proces care a durat aproximativ 3 ani s-a finalizat cu condamnarea a 26 de inculpaţi, la Tribunalul Argeş. Aceştia au fost trimişi în judecată în 2018 pentru constituirea de grup infracţional organizat după ce au obţinut ilegal, credite de la mai multe case de ajutor reciproc ( CAR) din judeţul Argeş şi Mehedinţi, fără să restituie banii. Doi soţi au organizat reţeaua de împrumuturi, folosind diverşi interpuşi cărora de ofereau adeverinţe false ca să contracteze împrumuturile. Le ofereau în schimb, un procent mic din împrumuturi. Au obţinut fraudulos peste 220.000 lei, bani pe care sunt obligaţi să-i restituie.
În august 2016 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au înaintat Tribunalului Argeş un rechizitoriu în care erau 28 de inculpaţi, aceştia fiind trimiși în judecată. Erau acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat înşelăciune în formă continuată, falsificare de instrumente oficiale în formă continuată, folosire a instrumentelor false în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Procurorii au stabilit că cei 28 ar fi obținut în mod fraudulos sume de bani, cu titlu de împrumut, de la mai multe instituții financiare nebancare de tip C.A.R. (Case de Ajutor Reciproc) de pe raza județelor Argeș și Mehedinți, pe care ulterior nu le-ar mai fi restituit. În timpul judecării, doi dintre inculpați au decedat, rămânând 26, care au fost condamnați. În proces s-au constituit părţi civile mai multe case de ajutor reciproc, respectiv: CAR Concordia IFN, CAR Confort IFN, CAR Rolsat IFN; CAR Alprom IFN, CAR Arpechim IGN, CAR Unirea Deva IFN, Provident Financial România şi Cetelm IFN.
Percheziții în 2017
În noiembrie 2017, au fost făcute percheziţii de către polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, la locuințele celor 28 de inculpaţi și la sediile unor societăți comerciale și instituții nebancare din județele Argeș și Mehedinți atunci grupul fiind destructurat. Acțiunea oamenilor legii a fost făcută după ce reprezentanții CAR-urilor au făcut sesizări că nu au fost restituite împrumuturile.
Grupul era împărțit pe trei paliere
Din rechizitoriul procurorilor, reiese că timp de doi ani, între noiembrie 2015-2017, doi dintre inculpați, Marina Mădălina I. și Marius Bogdan I., au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de sume substanțiale de bani prin obținerea în mod fraudulos de împrumuturi de la instituții financiare nebancare, prin comiterea infracțiunii de înșelăciune, falsificare a instrumentelor de marcare și falsuri în înscrisuri. Grupul infracțional a fost împărțit pe trei paliere.
Primul ar fi fost format, conform procurorilor, din soții I., coordonatorii grupului. Al doilea palier era alcătuit din nouă inculpați, rolul acestora fiind de recrutare de membrii. Aceștia, în funcția de zona geografică de influență, se ocupau de recrutarea de persoane – rude, prieteni, cunoștințe – cu situație financiară precară. Le înmânau înscrisurile falsificate, iar în baza lor obțineau credite de la diferite instituții de credit de tip CAR, fără a mai plări ulterior ratele lunare aferente împrumuturilor. Ultimul palier era format din persoanele recrutate.
Persoanele racolate au contractat împrumuturi de cel puțin trei ori fiecare, fie în calitate de titular, fie de girant. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 220.000 lei, reprezentând sume de bani obținute fraudulos cu titlu de împrumut și nerambursate. Cel mai mare prejudiciu l-a avut CAR Concordia IFN ,acolo unde inculpaţii au de restituit credite în valoare peste 100.000 lei.
9 condamnări cu executare
Tribunalul a dat sentinţele recent. Au fost condamnate la închisoare cu executare 9 persoane: Marina Mădălina I. – 4 ani și 2 luni închisoare; Marius Bogdan I. – 5 ani și 9 luni închisoare; Marin O- – 1 an, 11 luni și 10 zile; Marian O. – 6 ani, 3 luni și 10 zile; Costel D. – 2 ani și 2 luni; Ștefan R. – 2 ani și 4 luni; Cristian E. – 3 ani și 20 de zile; Alexandru Georgian D. – 1 an, 7 luni și 10 zile; Gheorghe J. – 1 an, 7 luni și 10 zile. Unii dintre cei condamnați cu executare erau recidiviști, având în trecut sentințe cu suspendare sau eliberări condiționate cu un rest de pedeapsă. Alți 16 inculpați au primit pedepse de închisoare cu suspendare, cuprinse între 1 an si 20 de zile, respectiv 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare. O singură inculpată a fost achitată pentru faptele acuzate. Față de alți doi inculpați a fost încetat procesul penal ca urmare a constatării deceselor acestora. Inculpații au fost obligați să înapoieze banii către părțile civile din dosar, la un calcul estimativ fiind vorba de 226.000 lei. La acestă sumă se adaugă cheltuielile de judecată, fiecare dintre inculpaţii condamnaţi cu executare având de plată câte 2.000 de lei. Decizia Tribunalului Argeș nu este definitivă. M.Sandu