Angajații centrelor de vaccinare nu au primit banii!

Date:

  • Ministerul Sănătății nu are fonduri suficiente



Povestea se repetă! Pentru a doua oară în acest an, nu au fost plătite salariile în centrele de vaccinare. De trei luni, medicii asistentele și registratorii din centrele de vaccinare din județul Argeș și din țară nu și-au primit salariile. Ministrul Ioana Mihăilă a declarat că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi, acest lucru fiind cunoscut de premier din luna aprilie. Lipsa banilor îi determină pe angajații din centrele de vaccinare să renunțe. Pe de altă parte, oamenii se întreabă cum de există bani pentru tichetele cadou oferite de Guvern celor care se vaccinează și nu sunt bani de salarii?


În Argeș, personalul medical implicat în campania de vaccinare este neplătit din luna mai. Medici, asistenți și registratori s-au trezit, în prag de toamnă, că nimeni nu poate să le spună un termen în care își vor primi ce li se cuvine. În Argeș, din 20 de centre de vaccinare au mai rămas numai 8, însă și așa,salariile nu au fost primite. Este pentru a doua oară în acest an când fondurile destinate centrelor de vaccinare nu ajuns pentru salarii. În luna aprilie, oamenii şi-au primit banii după trei luni de muncă, când au ameninţat că nu o să se mai prezinte la centre. Situaţia este de neînţeles, acum, mai ales că numărul centrelor din judeţ este cu mult mai mic. Faţă de cele care erau în primăvară. ” De trei luni, nu am primit bani: iunie, iulie şi august. Întrebarea mea către guvernanţi este, ei şi-au luat salariile? La centre nu au dat nimic, că nu au bani! Dacă nu au bani, să le desfiinţeze, Nu avem bani de salarii dar avem stimulente. Tu, dai ciubuc la oameni să se vaccineze în loc să le demonstrezi că e important vaccinul? Ai bani de tichete cadou, dar nu şi de salarii!”, a declarat medicul coordonator Mariana Boşneag. În încercarea de a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii august, Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19. Tichetele de masă în valoare de 100 de lei vor fi acordate persanelor care se vaccinează cu doză completă.

Unii au renunţat la şomaj ca să lucreze în centrele de vaccinare

Nefiind plătiți. mulți dintre angajații centrelor de vaccinare renunță. Unii dintre cei care s-au oferit voluntari sunt studenți care au dorit să câștige bani pe perioada vacanței. “Sunt studenţi care au venit să lucreze în vacanţă, proveniţi din familii modeste care au vrut să facă un ban în plus. Nu şi-au primit banii. Registratorii muncesc o lună şi iau, în mână, 1.300 lei. După ce că e aşa puţin, nu i-au primit nici pe aceia. Munca de registrator este cea mai grea.

Trebuie să fie foarte atenţi. Dacă greşesc o literă, sau o cifră din CNP, nu putem să-i dăm omului certificatul. Unii dintre cei care lucrează în centrele de vaccinare au renunţat la şomaj şi s-au trezit că nu mai primesc bani nici de colo nici de colo. Partea proastă este că nu mai avem personal pentru aceste centre. Asistentele nu mai vor să se ducă la vaccinare ci aleg să meargă în centrele medicale. Un medic ia 90 de lei pe oră, o asistentă 26 lei şi un registrator 12,5 lei pe oră, vorbesc de ce banii pe care îi iau în mână după ce sunt plătite la stat dările de 42%.”, a mai precizat medicul Mariana Boşneag.

Ministerul Sănătăţi nu are alocate fonduri suficiente

Situaţia nu se regăseşte numai în judeţul Argeş, fiind la nivel naţional. Ministrul Ioana Mihăilă a precizat, zilele acestea, că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, spunându-i că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare, relatează News.ro. ”Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinaţie. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a adăugat Ioana Mihăilă. Din nefericire pe fondul crizei politice din cadrul Guvernului şi a lipsei fondurilor, cei care au de suferit sunt cetăţenii.

Mariana Boşneag a menţionat că nu ştie ce se va întâmpla în continuare, că nu-i poate obliga pe salariaţi să vină în continuare în centrele de vaccinare având în vedere situaţia incertă a banilor. M.Sandu


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Traficanți prinși cu 2,5 kilograme de canabis

Un flagrant delict a fost făcut de polițiștii argeșeni...

Angajări din sursă externă la ISU Argeș

Cei care doresc să obțină un post la Inspectoratul...

Se fac înscrieri pentru o carieră în Jandarmerie

 A sosit vremea înscrierilor la școlile de subofițeri pentru...

Sesiune de recrutări deschisă la Poliție!

Tinerii care doresc să devină polițiști trebuie să știe...