Munturile de bază în pescuitul crapului

0



Monturile sunt de regulă alcătuite din: fir principal, stoppere de cauciuc, năditor / plumb, bile de cauciuc, vârteje, agrafe rapide, con anti-tangle, clips pentru plumb pierdut, rig șamd.


Porțiunea de fir de care este atașat cârligul, împreună cu acesta și momeala de cârlig constituie rig-ul pe care îl vom lega de montură. Adesea, rig-urile sunt confundate cu monturile, deși sunt 2 termeni aflați în strânsă legătură dar cu sensuri diferite. Practic, rig-ul (forfacul) face parte din montură, fiind un element distinct.

Monturile de bază în pescuitul la crap sunt în număr de 3: in-line, cu plumb pierdut și helicopter. Aceste monturi acoperă aproximativ toate posibilitățile pe care le putem întâlni într-o partidă de pescuit, rareori fiind utilizate alte tipuri.

Cele mai importante aspecte legate de alegerea monturii sunt: tipul substratului (mâlos sau tare), distanța la care pescuim, existența structurilor submerse (stuf tăiat, copaci scufundați, vegetație, praguri, etc.), mecanica de înțepare a monturii, tipul pescuitului practicat (lansat sau plantat) și talia crapilor vizați.

Înainte de a ne opri asupra unei monturi, vom avea în vedere factorii enumerați mai sus.

Dacă nu cunoaștem anumite detalii precum felul substratului, prezența structurilor, adâncimea apei, șamd. putem apela la procesul de sondare a apei în urma căruia vom obține informațiile dorite. M.D.