Nădirea cu semințe și boiliesuri în pescuitul crapului

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Nădirea cu semințe și boiliesuri”, urmând ca în edițiile următoare să vă prezentăm și celelalte tipuri de nadă folosite în pescuitul crapului. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia tipurile de nadă și metodele moderne de nădire utilizate în pescuitul crapului, dar și multe alte ponturi interesante.
Termenii nadă, nădire și pescuit la crap sunt adesea inseparabili. Pescuitul crapului, dar și al altor specii de ciprinide este bazat în cele mai multe cazuri pe plasarea nadei în apă prin operațiunea de nădire. Nădirea a fost cu concepută cu scopul de a atrage cât mai mulți pești în zona pe care pescuim. Încă din cele mai vechi vremuri, triburile și alte populații antice au apelat la nadă pentru a prinde pești prin diferite metode.

Ce este nădirea

Așadar, era imposibil ca nădirea să nu fie preluată în pescuitul cu undița și lanseta. În urmă cu decenii bune pescarii au imprumutat acest obicei, transformându-l în timp într-un proces complex. Nădirea constituie, pe scurt, introducerea în apă a unei cantități de nadă având ca țintă strângerea unui număr cât mai ridicat de pești în aproprierea locului în care plasăm cârligul cu momeala aferentă. Nada specifică pescuitului crapului poate fi de origine animală (viermi, râme, larve), cerealieră (grounbait, cereale, boilies, peleți, produse de panificație șamd.) ori mixtă cu ingrediente din ambele categorii (groundbait, boilies, peleți).
La început, nada era aruncată în apă prin cea mai simplă metodă – cu mâna. Pe parcursul anilor, pescuitul în sine a evoluat, metodele de nădire înmulțindu-se considerabil. De la simpla nădire cu mâna, s-a ajuns la performanțe impresionante, pescarii având acum ocazia de a plasa nada la zeci, sau sute de metri distanță.

Tipuri de nade

Nădirea în pescuitul crapului poate fi efectuată folosind o gamă largă de nade, stabilite în funcție de tipul pescuitului pe care dorim să îl practicăm și peștii pe care dorim să îî prindem. Cele mai comune 4 categorii de nade utilizate în pescuitul crapului sunt: groundbait-urile, semințele, boilies-urile, pelet. Aceste tipuri de nadă pot fi combinate sau pescuite separat, după situație. Cum ar trebui să folosim aceste nade, care sunt principiile de bază, cum funcționează nadele, dar și răspunsul la alte întrebări esențiale vor fi creionate în conținutul acestui capitol. Semințele: porumbul, cânepa, alunele tigrate, grâul, orzul, mazărea, rapița, mei, sorg șamd. pot fi folosite ca materiale de nădire în diferite combinații, arome și culori.

Nădirea cu semințe

Cel mai important aspect legat de utilizarea semințelor este modul de preparare. Semințele pentru a fi digerate corect de către crapi trebuie să fie obligatoriu fierte sau înmuiate în prealabil. Cerealele crude nu sunt benefice pentru crapi sub nicio formă, procesul de digestie fiind unul de lungă durată.
Semințele pot fi nădite ca atare sau combinate cu alte tipuri de nadă, după caz. Asemeni grounbait-ului pot fi transportate în apă prin diferite metode descrise pe larg în capitolul următor. Cele mai utilizate tipuri de cereale din cele de mai sus sunt : porumbul, cânepa, alunele tigrate și grâul.
Porumbul prezintă de departe rata cea mai ridicată de folosire. Acesta constituie adesea ingredientul de bază în alcătuirea unui mix de cereale datorită valorilor sale nutritive și a faptului că este universal acceptat de către crapi.
Semințele de cânepă reprezintă o hrană irezistibilă atât pentru crapii de talie mică cât și cei de talie mare. Fiind uleioase, utilizarea semințelor de cânepă nu este indicată în perioadele reci.

Alunele tigrate sunt semințele care ne pot ajuta enorm în pescuitul de selecție. Datorită mărimii și consistenței dure, alunele tigrate nu pot fi absorbite de către peștii mici, rezistând ceva mai mult timp pe patul de nadă, până în momentul în care crapii le vor găsi.
Grâul este o categorie de semințe recomandate pentru pescuitul de atracție. Având o textură moale după fierbere grâul va stârni interesul nu doar crapilor ci și altor specii de ciprinide precum carașii, plăticile sau roșioarele.
În esență, alcătuirea unui amestec de semințe eficient trebuie să se raporteze în primul rând la peștii pe care dorim să îi prindem . Principiul de bază este unul facil de înțeles. Crapii de talie mică și alte specii vor fi atrași de semințele mici în timp ce cerealele mari ne vor ajuta considerabil în pescuitul selectiv.

Nădirea cu boilies

Boilies-urile au devenit de-a lungul anilor o categorie de nadă din ce în ce mai îndrăgită de pescari datorită eficienței acestora.
Asemeni celorlalte tipuri de nadă, boilies-urile pot fi plasate în apă cu o serie largă de instrumente dedicate operațiunii de nădire.
În funcție de timpul de dizolvare boilies-urile pot fi împărțite în tari și solubile.
Boilies-urile tari sunt realizate prin fierbere sau expunere la aburi. Acestea au menirea de a rezista o durată îndelungată pe patul de nadă, timpii de dizolvare diferind după compoziție.
Solubilele, după cum reiese din denumire, sunt boilies-uri ce au în componență lapte de porumb, fiind uscate fără a fi fierte. Bilele solubile se dizolvă în apă diferit, având în vedere temperatura apei, tipul de substrat și consistență.

Când nădim cu solubile și când nădim cu tari?

Solubilele sunt boilies-uri de mare atracție. Majoritatea pescarilor de crap le folosesc la începutul partidei pentru a ademeni crapii în zonă, după care intră în joc boilies-urile tari. Solubilele pot fi utilizate de asemeni și în perioadele lipsite de trăsături, pentru a stârni din nou interesul crapilor.
Boilies-urile tari sunt bile indicate pentru întreținerea patului de nadă, acestea garantând o selecție superioară a peștilor față de solubile. ,,Fiertele” ne pot aduce în minciog crapi capitabili, dacă alegem diametrele potrivite.
Boilies-urile mai pot fi divizate în 3 categorii în funcție de compoziție: birdfood, birdfish, fishmeal.
Boilies-urile birdfood au în componență doar ingrediente de origine cerealieră. Carbohidrații din interiorul acestora le recomandă a fi folosite primăvara devreme, moment în care crapii ies din perioada de iernat și vara sau la începutul toamnei când apa este foarte caldă, iar crapii preferă hrănirea cu momeli ușor digerabile. Boilies-urile fishmeal sunt alcătuite din diverse făinuri de pește, majoritatea ingredientelor fiind de origine animală. Fishmeal-urile se bazează pe proteine și pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Crapii vor refuza cu greu fishmeal-urile datorită calităților nutritive pe care le posedă. Boilies-urile birdfish prezintă caracteristici din ambele categorii de mai sus. Cuvântul cheie al acestor bile este echilibrul, oferind crapilor un aport calculat de proteine și carbohidrați. Asemeni celor fishmeal, pot fi o soluție pe tot parcursul anului. Boilies-urile pot fi divizate și în funcție de mărime, cele de nădit fiind cuprinse între 14-24 mm, excepțional 26-30 mm. Alegerea diametrelor boilies-urilor se va face în funcție de apetitul peștilor dar și de crapii pe care îi vizăm. M.D.