Nădirea în pescuitul plantat

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Nădirea în pescuitul plantat”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia nădirea în pescuitul plantat.
Nădirea în pescuitul plantat se poate realiza prin 2 metode, cu ajutorul navomodelului sau bărcii de plantat, în același timp cu plasarea monturilor, sau separat.

Navomodelul

Navomodelul denumit popular și bărcuță de nădit este un dispozitiv ce a revoluționat din multe puncte de vedere pescuitul modern la crap. Avantajul principal al navomodelului este oferirea posibilității de a plasa monturile în zone inaccesibile pescuitului lansat precum cele ce prezintă diferite obstacole sau distanțe mult prea mari pentru a fi atinse (uneori chiar și 200-300 m). Bărcuța de nădire este practic sinonimă cu pescuitul pe ,,farfurii de nadă”. Plantarea monturii este însoțită de o cantitate de nadă plasată în cuva navomodelului, ambele ajungând în apă concomitent. Astfel montura va fi înconjurată de nadă pe substrat, dispersată pe un perimetru relativ mic, imaginea de ansablu arătând exact precum o farfurie cu hrană destinată crapilor. Pentru a crea un pat extins de nadă folosind navomodelul este necesară efectuarea unor drumuri suplimentare, ori încărcarea cuvei secundare a bărcuței de nădit, dacă modelul o dispune.
Recent, anumite navomodele au fost dotate cu o invenție care a îmbunătățit vizibil eficiența acestora. Plasarea unei/unor cuve centrifuge pe bărcuța de nădit este ultima noutate pe care ne-au pregătit-o producătorii. Cuvele centrifuge au rolul de a crea un pat de nădire extins, lângă farfuria de nadă în mijlocul căreia este poziționată montura. Împrăștierea nadei pe o suprafață mai mare are rolul de a intercepta cât mai mulți crapi și de a-i ghida către montură, oferind mici ,,indicii”.

Caracteristicile după care îl alegem

Caracteristicile bărcuțelor de plantat pot diferi în funcție de preferințele fiecărui pescar. Subiectul principal al acestui articol fiind nădirea, voi enumera doar pe scurt criteriile după care ar trebui să ne ghidăm în vederea achiziționării unui navomodel: stabilitatea, tipul și autonomia bateriei, protecția elicei, lumini de noapte, numărul de cuve, viteza de deplasare, service și garanții.

Barca de plantat

Barca de plantat ne oferă posibilitatea unui pescuit de cea mai mare precizie. Prin plasarea monturilor cu ajutorul bărcii de plantat, vom avea întotdeauna garanția că acestea vor ajunge în zonele fierbinți, iar prezentările momelilor de cârlig pe substrat vor fi excelente dacă respectăm câteva reguli de bază.
Bărcile utilizate pentru pescuitul la crap pot fi pneumatice sau din fibră, prevăzute cu sau fără motor electric. Asemeni navomodelelor, nu voi pune accent pe caracteristicile bărcilor ci mă voi rezuma doar la operațiunea de nădire.Nădirea din barca de plantat poate fi realizată din mână sau prin folosirea cupei de nădire.
Un atuu important al folosirii bărcii de plantat, pe lângă acuratețea pescuitului, este posibilitatea efectuării nădirilor de mai multe tipuri. Indiferent că pescuim pe farfurii de nadă sau nădim extins, ori ambele în același timp, barca reprezintă soluția ideală. De asemeni, spre deosebire de navomodel, cu ajutorul bărcii putem transporta cantități considerabile de nadă, într-un timp mult mai scurt.
Minusurile apelării la barca de plantat sunt constituite de comoditate, incomparabilă cu ușurința folosirii unui navomodel, și siguranță, deoarece în anumite condiții intrarea cu barca pe apă poate fi una dificilă dacă nu chiar imposibilă.

Strategii de nădire

Nădirea poate fi clasificată în locală și extinsă în funcție de suprafața pe care se realizează. Ce presupun aceste 2 tipuri de nădire, cum și când se realizează corect și multe alte detalii importante se vor regăsi în cuprinsul capitolului de față.
Nădirea locală
Nădirea locală reprezintă o nădire concentrată realizată în jurul monturii, prin diverse mijloace. Principiul de bază al acestei nădiri este atragerea crapilor în zona forfacului, mărind astfel șansele apariției unei trăsături.
Săculeții, pungile, banda și firul solubile (PVA)
Atât pentru pescuitul lansat cât și pentru pescuitul plantat atașarea de sau lângă cârlig a nadei plasate în materiale solubile constituie un pont de atracție excelent. Săculeții și pungile solubile permit folosirea oricărui tip de nadă, în timp ce banda și firul solubil pot fi utilizate doar cu boilies-uri. Materialele solubile au rolul de a transporta nada în siguranță până pe fundul apei, alături de cârlig. Săculeții, pungile, benzile și firele solubile în cele mai multe cazuri se prind de cârlig dar pot fi plasate și lângă plumb dacă utilizăm o agrafă specială pentru acest artificiu.
Sisteme de prindere a săculețului solubil
De ce ar trebui să folosim materiale solubile? Mica gramadă de nadă plasată în jurul monturii va ghida peștii către momeala de cârlig, aceasta fiind de cele mai multe ori precum ,,cireașa de pe tort”. De asemeni, folosirea regulată a PVA-urilor are rolul de a întreține patul de nadă prin introducerea constantă a nadei în apă. Atracția materialelor PVA poate fi îmbunătățită prin adăugarea unor lichide (dipuri, CSL, aditivi etc.) ce nu le pot topi (nu trebuie să fie diluate cu apă).
Dizolvarea săculețului solubil în apă
În alegerea săculețior și pungilor PVA va trebui să ținem cont de timpul de dizolvare în apă. Unele materiale solubile sunt fast melt (cu topire rapidă) în timp ce altele au timpi de dizolvare normali sau slow melt (topire lentă). Putem observa acest aspect cu o simplă privire la țesătura din care sunt realizați săculeții sau pungile. Materialele groase se vor topi încet în timp ce cele subțiri vor avea o dizolvare de scurtă durată. Modurile de realizare ale săculeților, pungilor și firelor PVA sunt simple și la îndemână oricui, atât timp cât avem la dispoziție instrumentele necesare.

Cum se folosesc materialele PVA

Farfuria de nadă
Farfuria de nadă este un termen ce semnifică o nădire locală, în jurul monturii, ceva mai consistentă decât cea oferită de PVA-uri. Farfuria de nadă poate fi realizată folosind orice instrument de nădire prezentat mai sus. Ideea farfuriei de nadă este formarea unei gramezi de nadă în jurul zonei în care plasăm cârligul, având rol de atracție asemeni materialelor PVA, la o scară ceva mai largă. Atât farfuria de nadă, cât și nada plasată în materialele solubile au menirea de a oferi o cantitate de hrană peștilor suficientă cât să îi atragă în zona cârligului evitând saturația acestora.Prin urmare, nu putem afirma că pescuim pe farfurii de nadă atunci când aruncăm cantitați însemnate de nadă deasupra unei monturi, fiind vorba de un pat de nadă în toată regulă.
Nădirea extinsă
Nădirea extinsă poate fi realizată sub forma unui pat de nadă în diverse mărimi, forme și cantități folosind o multitudine de tipuri de nadă în funcție de peștii vizați și stilul de pescuit practicat.
Patul de nadă
Patul de nadă constituie frecvent piatra de temelie a unei partide de crap. Deși putem pescui eficient și fără a face un pat de nadă ori înafara acestuia, de cele mai multe ori este recomandată formarea unui pat de nadă. Patul de nadă poate fi construit prin diverse metode. În anumite situații sunt preferate variantele silențioase (bastonul de nădire, navomodelul, barca de plantat șamd.) pentru a nu trezi suspiciuni crapilor prudenți. Pe patul de nadă putem plasa orice tip de nadă dacă alegem instrumentul de nădire potrivit.
Rolul principal al patului de nadă este menținerea peștilor în zonele pe care plasăm monturile pe o perioadă cât mai îndelungată. Paturile de nadă sunt făcute astfel încât să oprească peștii aflați în trecere pentru a se hrăni și implicit pentru a descoperi momelile de cârlig în procesul de căutare al hranei.
Crapii înoată adesea dintr-o parte în alta a bălții/lacului pe trasee bine stabilite, în căutare de hrană. Dacă în momentul în care mustăcioșii ajung în dreptul porțiunilor unde se regăsesc monturile noastre nu avem un pat de nadă consistent, șansele de a-i opri în acea zonă sunt minime. Eventual, vom avea 1-2 trăsături, după care, crapii își vor vedea în continuare de drum și ne vor vizita cine știe peste cât timp.
Totuși, în anumite cazuri crapii, în special cei de talie mare nu se vor hrăni pe patul de nadă, ci la marginea acestuia sau la distanță, din diferite motive. Pentru asfel de scenarii, îmbinarea patului de nadă cu folosirea materialor PVA sau a farfuriilor de nadă constituie soluția potrivită pentru un pescuit eficient. O metodă interesantă de atragerea peștilor către montură este constituirea unei linii de nadă între patul de nadă și farfuria de nadă.
Forma patului de nadă este cel mai adesea dreptunghiulară, monturile fiind poziționate peste/sub pat, la marginea lui, sau chiar în centrul acestuia în funcție de modul în care peștii se hrănesc. Pe lângă forma clasică a patului de nadă, sunt populare paturile făcute în linie dreaptă sau în formă literei T.
Patul de nadă liniar presupune interceptarea peștilor pe o suprafață însemnată, fiind o metodă optimă de nădit pe apele în care distanța față de malul opus este una redusă. În cazul acestei nădiri, monturile vor fi plasate în stânga sau în dreapta patului, pe distanțe diferite (de obicei în scară) pentru a opri cât mai mulți crap care trec prin dreptul locului nostru de pescuit.
Patul de nadă realizat în T combină elementele patului clasic cu cel în linie, având aceași tintă : interceptarea cât mai multor crap pe un areal ceva mai extins. M.D.