Agresivitate extremă a variantei Delta

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



În ultima decadă, ofensiva pandemică a atins cote fără precedent, cu peste 400 decedați și peste 1500 de intubați zilnic. În acest context, oamenii conștientizează pericolul, iar vaccinarea s-a înviorat.


Experții americani de la Administrația Alimentului și Medicamentului (FDA) creditează boosterul cu Moderna, administrat la minimum 6 luni după doza a doua, cu cea mai semnificativă creștere a nivelurilor de anticorpi. Organizația Mondială a Sănătății a însărcinat un nou comitet să elucideze originea pandemiei. FMI avertizează că ofensiva coronavirusului sufocă lanțurile de aprovizionare și poate anula revenirea economică globală din ultimele luni. Totuși, accesul inegal la vaccin și la serviciile medicale este în centrul disparităților economice.
În țările cu PIB scăzut, circa 96% din populație este nevaccinată, iar sărăcia, datoriile insolvabile, șomajul și foametea sunt în creștere. Uniunile dezvoltate economic, ca SUA și Europa, se confruntă cu probleme de aprovizionare, scăderea consumului, lipsa forței de muncă și inflația. Guvernul britanic este interpelat în legătură cu miile de morți care puteau fi evitate în urmă cu câteva luni, dacă s-ar fi efectuat testarea pe scară largă și s-ar fi impus restricțiile adecvate. America Latină se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu vaccinul global Covax.
Așteptat de câteva decenii, primul vaccin împotriva malariei, finanțat de OMS, este în curs de livrare în zona sub-sahariană a continentului african. Începând de astăzi, guvernul francez nu mai finanțează testele de screening Covid pentru nevaccinati. Aspirina în doze mici (75-100 mg), utilizată de câteva decenii în prevenția infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral, nu mai este susținută de ultimele cercetări medicale. În schimb, ea devine utilă în prevenirea Covid-19. Administrarea se face prin înghițire, după masa principală. Vaccinarea este prioritară la persoanele vârstnice, cu boli asociate (comorbidități). Un preșcolar nevaccinat are un risc comparabil de a face o formă severă de Covid cu bunica sa septuagenară. Riscul unui copil de a se infecta cu noul coronavirus este similar cu cel pentru alte virusuri respiratorii, considerate banale. La vârstnic, declinul imunității este frecvent întâlnit la câteva luni după doza a doua. De aceea, booster-ul este binevenit.
Nevaccinatii sunt cei mai periclitați, conducând plutonul decedaților și intubaților. În plus, ei sunt și transmițători. Din fericire, avem la dispoziție vaccinuri de cea mai bună calitate. Centrul de Control al Bolilor din Atlanta consideră că riscul ca o gravidă să se îmbolnăvească de Covid-19 depășește riscul de vaccinare. Pfizer va vaccina toate persoanele eligibile peste 12 ani din orașul brazilian Toledo, în cadrul unui studiu clinic sponsorizat. Amintim faptul că în Brazilia au sucombat până în prezent peste 600.000 de persoane din cauza Covid-19. Merck așteaptă aprobarea FDA pentru agentul antiviral Molnupiravir, destinat tratamentului Covid. În cel mai fericit caz, Molnupiravir va fi disponibil pe piață la începutul anului viitor. După un an și jumătate, portul San Francisco se redeschide pentru vasele de croazieră. Ca și restaurantele, sălile de gimnastică și alte activități de interior din Los Angeles. Iar în cluburile din Italia, se dansează din nou! Este clar că distanțarea socială, masca și dezinfectantul reduc transmisia SARS-CoV-2. Totuși, „mai avem multe de învățat despre circulația coronavirusului”, declară un epidemiolog din Minnesota.