Se cere anchetă pe piața asigurărilor RCA

0



După falimentul City Insurance și după ce polițele RCA au explodat pur și simplu, nejustificat, în ultima perioadă insituțiilor statului răspunzătoare li se cere socoteală din partea asiguraților.


Astfel, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere instituțiilor statului să ancheteze piața de asigurări obligatorii RCA din România, care a devenit o mare problemă socială care afectează peste 8 milioane de români. Instituțiile care au ignorat această problemă până acum – Guvernul ,Consiliul Concurenței, Direcția Națională Anticorupție, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – sunt responsabile de dezastrul din piața de asigurări RCA din România. “Asistăm, de o lună, la cel mai mare faliment din istorie, pe piața de asigurări din România, la o creștere irațională a prețurilor RCA și la o conduită din ce în ce mai abuzivă a societăților de asigurări, când vine vorba despre plata despăgubirilor. Peste aceste probleme se suprapun cele legate de creșterea uriașă a prețurilor la energie – gaze naturale și curent electric -, exact ca evoluția prețului RCA din ultimele săptămâni. Întrebarea pe care și-o pune orice cetățean captiv al acestei țări, obligat să cumpere aceste produse și care plătește taxe și impozite, în speranța că instituțiile românești lucrează ca să îi protejeze interesele: ANRE, DNA, Consiliul Concurenței și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Au eșuat lamentabil! România trece prin cea mai abruptă criză a disoluției autorităților din istorie”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR. Raportul ASF privind piața asigurărilor pe semestrul I al anului 2021 arată un aspect important pentru a distinge adevarul prin mlaștina de comunicate de presă transmisă de către societățile de asigurări. “Dauna medie RCA plătită (…) pentru daune materiale a crescut cu circa 2%.” Retorica asiguratorilor, alături de prietenii acestora din Consiliul Concurenței, este că trebuie limitate tarifele la service, pentru a opri explozia de prețuri pentru reparatii. “Explozia prețurilor” la reparatii auto a fost de 2% în ultimul an, adică de 3 ori mai mică decât rata anuală a inflației și de 50 de ori mai mică decât creșterea prețului RCA din ultimele săptămâni.

Ignoranță totală

Conform comunicatului emis de COTAR, un simplu calcul aritmetic ne arată o realitate ignorată de către autoritățile române, în beneficiul multinaționalelor din asigurări: # Dauna medie RCA în semestrul I 2021 a fost de 7.832 lei # Prima medie RCA estimată în octombrie 2021: 1.100 lei # Frecvența daunei: 5%. Calcul: la 100 de polițe RCA vândute, rezultă următoarele date: # Suma încasată din vânzarea a 100 de polițe RCA este: 1.100 x 100 = 110.000 lei # Valoarea despăgubirilor achitată: 7.832 lei x 5 daune = 39.160 lei # Diferența dintre încasări și despăgubiri achitate: 110.000 – 39.160 = 70.840 lei # Valoarea procentuală a daunelor raportate la încasări: 35,6%

Cerințele COTAR

COTAR solicită public autorităților române: # verificarea minuțioasă a operațiunilor desfășurate de către societatea Euroins în România, atât de către ASF, DNA și de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Există informații că societatea Euroins a adoptat aceleași practici precum firma City Insurance; # tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate care au contribuit la falimentul City Insurance; # implicarea urgentă a ASF și a Consiliul Concurenței pentru oprirea creșterii iraționale a prețurilor RCA, care afectează în mod direct peste 8 milioane de șoferi români. S.M.