Preţul la căldură s-a majorat cu 48%!

1



De ieri, preţul energiei termice furnizată în casele piteştenilor, clienţi ai SC Termo Calor Confort, s-au majorat cu 48%. Astfel, dacă până în acest moment piteştenii plăteau 260 lei pe gicacalorie, de ieri preţul de facturare este de 385 lei. Pe lângă această sumă, Primăria Piteşti va subvenționa o parte din costul total. De această majorare vor fi afectaţi aproximativ 19.000 de clienţi din Piteşti.


„Având în vedere creşterea majoră a preţului la gazele naturale şi energia electrică înregistrate cu data de 01.10.2021, Termo Calor Confort S.A. a recalculat preţurile la energia termică pentru apă caldă de consum şi încălzire, rezultând un preţ de producere, transport, distribuţie şi furnizare de 645,3 lei/Gcal, preţul vechi fiind 439,34 lei/Gcal. În aceste condiţii, în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Piteşti din data de 19.10.2021 s-a aprobat un preţ de vânzare a energiei termice către populaţie începând cu data de 20.10.2021 la nivelul de 385 lei/Gcal, diferenţa până la preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare în valoare de 260,3 lei/Gcal, fiind acoperită prin subvenţie din Bugetul Primăriei Municipiului Piteşti” , se precizează în comunicatul transmis de Primăria Piteşti.

Primăria subvenţionează o parte în costul real!

Altfel spus, preţul de majorează cu 48% pentru clienţi care vor fi nevoiţi să achite 385 de lei pentru gigacalorie, în loc de 260 lei, diferenţa până la 645 de lei, costul real al gigacaloriei, fiind plătită prin subvenţie. De această mărire de preţ vor fi afectaţi 19.515 clienţi care sunt racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice de către SC Termo Calor Confort S.A.

Clienţi executaţi silit pentru datorii

Majorarea de preţ va putea fi cu greu suportată de cei care nici până acum nu reuşeau să ţină pasul cu plata facturilor. În toată perioada verii, deşi nu au avut de plătit facturi la încălzire, mulţi piteşteni nu au reuşit să achite restanţele acumulate iarna trecută. Viorel Deonise, purtător de cuvânt al SC Termo Calor Confort S.A. ne-a explicat că lunar, furnizorul de energie termică şi apă caldă are pe rolul instaţelor în jur de 250-300 de dosare de executare silită. “S-a recuperat din datorii şi se recuperează foarte mult, urmare a faptului că s-a trecut la executarea debitorilor, prin popriri pe conturi şi executarea imobilului. Se pune sechestru asigurator, ca urmare a sentinţei, pe autoturisme” a precizat acesta.

După sentinţă, plătesc dublu faţă de datorie

Deşi este greu, majorarea fiind una semnificativă, este indicat ca fiecare consumator să facă tot posibilul să îşi achite la zi facturile, pentru a evita executarea silită. Dacă va ajunge în instanţă, pe lângă plata facturii, debitorul va fi obligat să achite şi alte taxe, cu mult peste suma restantă. “Cei care ajung în instanţă şi sunt executaţi silit, pe lângă faptul că achită debitul în sine, trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată, taxa de executare, taxa de RNPM (publicarea în registrul naţional de publicitate mobiliară) în valoare de 131,4 lei pentru fiecare factură pentru care se cere executarea, indiferent de valoarea facturii. Când noi facem demersul către un creditor, trebuie achitată această taxă care se recuperează de la debitor. Noi furnizorul o achităm ca să putem depune dovada plăţii la dosarul de executare, fără ea neputând fi admisă acţiunea în instanţă. Mai sunt asociaţii cu datorii mari, dar toate sunt executate. Procesul de recuperare a creanţei continuă. Avem lunar pe rolul instanţei în jur de 250-300 de dosare”, a precizat Viorel Deonise. În aceste condiţii debitul se poate dubla ca valoare dacă se va ajunge la executare.  M.Sandu