Evenimentele zilei

0



✓ 1147: O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum, de către trupele Sultanatului de Rum.
✓ 1154: Henric al II-lea al Angliei devine rege al Angliei.
✓ 1415: Războiul de O Sută de Ani: Armata lui Henric al V-lea al Angliei a înfrânt armata franceză în Bătălia de la Azincourt.
✓ 1501: Magnații polonezi își impun controlul asupra regalității (privilegiile de la Mielnik).
✓ 1529: Regele Henric al VIII-lea al Angliei îl demite pe cardinalul Thomas Wolsey din funcția de cancelar, deoarece acesta refuzase să legitimizeze relația suveranului cu Anne Boleyn.
✓ 1671: Giovanni Domenico Cassini descoperă satelitul Iapetus, o lună a planetei Saturn.
✓ 1722: În catedrala din Reims, Ludovic al XV-lea, în vârstă de 12 ani, devine rege al Franței.
✓ 1760: După moartea bunicului său, George al III-lea devine rege al Marii Britanii.
✓ 1854: În timpul războiului Crimeii, în Bătălia de la Balaklava, are loc dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare britanice.
✓ 1858: Este dată în folosință calea ferată Szolnok–Arad. Aradul devine al doilea oraș de pe teritoriul actual al României, după Timișoara, conectat la rețeaua feroviară.
✓ 1917: La Petrograd, bolșevicii au declanșat o insurecție și au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanșând Revoluția din Octombrie.
✓ 1927: În urma scufundării vaporului de lux italian Principessa Mafalda în apropierea orașului Porto Seguro (Brazilia), 312 persoane își pierd viața.
✓ 1935: A avut loc, la Opera Română, premiera operei bufe „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu (libretul dupa I.L. Caragiale), sub bagheta lui Ionel Perlea.
✓ 1936: Adolf Hitler și Benito Mussolini au creat Axa Roma–Berlin.