Sute de apeluri sunt date zilnic la 112, solicitând ambulanțe pentru pacienți cu coronavirus care se simt rău, sau pentru trestări. Astfel s-a ajuns în situaţia ca 80% dintre solicitările de la ambulanță să fie pentru cazuri COVID. Angajații abia fac față, alergând de la un pacient la altul. Mulţi dintre bolnavii care nu reuşesc să ajungă la spital, când se simt foarte rău, sună cerând să meargă un echipaj la domiciliu să le facă un calmant sau să le pună o perfuzie.
În curtea Serviciului de Ambulanță Argeș mașinile sunt pregătite să plece în orice moment. Asistentele și șoferii se echipează, în viteză, în costume care să-i protejeze și pleacă la un nou caz. Se întreabă, ce-i așteaptă? La ce drame vor mai fi martori? De-a lungul pandemiei, au întâlnit situații dramatice care nu i-au lăsat indiferenți. Cum spitalele sunt pline, le este greu să găsească un loc liber pentru pacienţii care necesită spitalizare.
Ajungem să tratăm acasă pacienți confirmați pozitiv!
”Noi urmărim și la statistică situația cazurilor Covid, numărul solicitărilor fiind tot mai mare, jumătate dintre solicitări sunt pentru testări, dar în total 80% dintre ele sunt pentru cazuri Covid. Ajungem și noi să tratăm acasă pacienți confirmați pozitiv Covid, în afară de cei care sunt transportați la spital sau între spitale în scopul eliberării unor paturi cu oxigen. Pentru cazurile mai ușoare care nu necesită oxigen reușim să mai facem loc de paturi în spitale.”, ne-a declarat managerul SJU Argeș, doctorița Luminița Paul.
400 de solicitări zilnic
În biroul de statistică, două angajate își fac treaba, în linişte, luând la rând fișele pacienților pentru a le înregistra. Sunt munți de dosare! Toate dulapurile din spatele lor sunt ticsite de fișe, toate din acest an. Numai fișele din ultima lună, în care a lovit valul 4, ocupă jumătate dintr-un dulap. „Într-o zi am ajuns să primim 400 de solicitări. Pentru testări rapide și PCR procedura spune că la persoanele cu simptomatologie se efectuează mai întâi testul rapid, dacă acesta e negativ îi vom recolta PCR. Ne ajută mai mult pentru că iese imediat, îl raportăm în baza de date, pacientul poate primi tratament de la medicul de familie și evităm să ajungă la spital”, a explicat Luminiţa Paul.
„Reușim să blocăm secțiile de primiri urgențe”
În ultima perioadă a crescut cu mult numărul de solicitări, valul 4 fiind extrem de ageesiv. Atât de mulţi pacienţi sunt încât, uneori Camerele de Primiri Urgenţe sunt blocate.
„Da. În ultimele două săptămâni a crescut foarte mult numărul solicitărilor pentru pacienți cu Covid începând cu testarea și apoi la câteva zile pentru agravarea stării de sănătate și pentru a fi transportați la spital. Din păcate sunt și cazuri foarte grave cu saturație mică. Știți care e situația din spitale… reușim să blocăm secțiile de primiri urgențe, camerele de urgențe. Sunt pacienți peste tot.
Spitalele destinate pacienților cu Covid nu mai au locuri suficiente și s-a ajuns să fie tratați și în unitatea de primiri urgențe de la spitalul Județean și în camerele de primiri urgențe ale celorlalte spitale”, a mai spus managerul SJU Argeş.
Soluţia este vaccinarea!
Referitor la cozile formate de ambulanţe la Camerele de Primiri Urgenţe, doctoriţa Luminiţa Paul a zis: „Este de înțeles pentru că și dumnealor sunt solicitați, personalul este epuizat, nu au locuri unde să le pună. Fiecare pacient este important și trebuie să se vadă despre ce e vorba, au nevoie de investigații. Până la urmă revenim la soluția care ne-ar putea scoate din această situatie anume vaccinarea! Pe această cale fac apel la toți cetățenii să meargă la vaccinare. Sunt centre de vaccinare deschise , au acces la mai multe tipuri de vaccin și îi rog pe toți să se vaccineze!” M.Sandu