Potrivit Euroweeklynews, Klaudia Tanner a afirmat că întrebarea nu e dacă va fi o întrerupere de current imensă, ci mai degrabă întrebarea este „când va fi”. Ea a mai afirmat că acest pericol este „subestimat de toți” și că ar putea avea consecințe catastrofale.
Această întrerupere de current la nivelul unui întreg continent poate face ca semafoarele, bancomatele, telefoanele și internetul să nu mai funcționeze. Nu ar fi prima dată: asta s-a întâmplat deja în 1989, în Quebec, Canada. Autoritățile nu au confirmat niciodată vreo cauză specifică, sugerând, pur și simplu, că aceasta se poate datora defecțiunilor tehnice, defecțiunilor sistemului sau supraîncărcărilor.
Blackout-ul european, cauzat de o pană de curent generală timp de două săptămâni, a devenit o știre care se răspândește rapid și generează panică. Dar ce se află în spatele unui asemenea zvon despre o pană de curent în Europa?
De unde se spune că a plecat povestea? Ministrul Apărării, Klaudia Tanner, a avertizat că urmează, în foarte scurtă vreme, o avarie uriaşă în sistemul energetic european, care este interconectat.
Ce înseamnă acest Blackout? Astfel este definită o pană de alimentare cu energie electrică, putând să dureze de la o zi la o săptămână sau chiar două, într-o țară sau chiar mai multe. Practic, toate sistemele vor fi blocate, magazine, bănci, sisteme de încălzire și tot ce înseamnă interonectivitate socială și economică.
Blocarea serviciilor esențiale poate duce la numeroase pierderi de vieți omenești. Imaginați-vă doar ce ar însemna ca poliția să nu mai aibă mijloace de comunicare, fie și pentru o scurtă perioadă.