Monturi și nade pentru novac și fitofag

0



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta prima parte din ”Monturi și nade pentru novac şi fitofag”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia pescuitul la aceste specii.
Monturile cu plută dedicate pescuitului novacului și sângerului sunt indicate atunci când dorim să cautăm acești pești între ape, ori către suprafață. Monturile cu plută pot fi de mai multe tipuri, fiecare fiind specifică unei anumite abordări.
A. Montura cu plută și momitor
Montura cu plută și năditor constituie o variantă excelentă pentru pescuitul ,,chinezeștilor” deasupra substratului. Realizarea monturii presupune folosirea unei plute culisante care să se echilibreze perfect cu momitorul utilizat. Și în cazul acestei monturi recomand utilizarea unui năditor nelestat, care odată încărcat cu nadă va echilibra corect pluta. Pentru reglarea adâncimii plutei este indicată folosirea unui opritor de cauciuc poziționat deasupra acesteia. Acest tip de montură poate fi folosit cu 1-2 cârlige, legate cu fir textil solid. Forfacele vor fi de lungimi scurte, 3-5 cm, pentru a fi poziționate exact în dreptul momitorului. Cârligele pot fi atașate pe un vârtej triplu ce va împiedica încurcarea acestora. În apă montura va arăta astfel, momelile flotante ridicând cârligele exact în mijlocul norului de nadă.
B. Montura cu plută de suprafață
Din punct de vedere al camuflajului oferit montura cu pluta de suprafață constituie soluția ideală pentru pescuitul novacului/sângerilor. Atunci când avem de-a face cu pești suspicioși, ori cu exemplare de talie mare această montură ne va veni în ajutor. Pluta de suprafață este o plută transparentă preluată din pescuitul crapului. Construcția plutei este una atipică deoarece nu are nevoie de plumbaj pentru a fi lestată. Echilibrarea plutei se va face prin introducerea unei cantități de apă în interiorul acesteia în funcție de distanța la care dorim să lansăm. Acest tip de montură, spre deosebire de celelalte nu poate fi pescuit decât în zonele nădite sistematic. Neavând în compoziție un momitor, sau o tabletă de tehnoplancton, montura cu plută de suprafață folosită singular nu prezintă nici măcar cel mai mic interes pentru pești. De aceea, zona în care lansăm montura trebuie să fie nădită regulat pentru a atrage novacii și sângerii. Montura poate fi utilizată cu unul sau 2 cârlige, de preferat legate cu fir fluorocarbon. Fluorcarbonul este un fir invizibil în apă ce oferă un plus în ce privește camuflarea cârligelor. În plus, dacă pescuim cu 2 cârlige, rigiditatea flurocarbonului va preveni încurcarea acestora.
Montura cu plută de suprafață poate fi văzută în acțiune pe parcursul unei partide de senzație, cu multe exemplare mari de ,,chinezești” efectuate de Krisztian Jankovich.

C. Montura cu tehnoplancton
Montura cu tehnoplancton se leagă similar cu cea destinată pescuitului pe substrat. Diferența constă în eliminarea plumbului și introducerea unei plute culisante pe firul principal, poziționată deasupra tabletei de tehnoplacton.

Ce nade sunt recomandate

În afară de monturi, nadele și procesul de nădire constituie elemente cheie ale pescuitului la novac și sânger. Acestea au contribuit decisiv la dărâmarea mitului prin care se credea că ,,fitofagii” nu pot fi prinși prin metode sportive. Dezvoltarea unor nade capabile să mimeze hrana naturală a crapilor ,,chinezești” a constituit fără doar și poate piatra de temelie a acestui pescuit.
4.1. Tipuri de nadă
În prezent sunt disponibile pe piață diferite game de nade destinate pescuitului fitofagilor. Nadele pentru novac/sânger sunt nade cu granulație fină menite să producă un nor consistent în apă. Norul are rolul de atrage peștii în zonă, fiind un element cheie al nadei pentru ,,chinezești”. Norul de nadă imită cu succes hrana naturală a acestor pești. De aceea, o nadă care nu produce un nor suficient de vizibil este ineficientă într-un astfel de pescuit. O importanță deosebită prezintă procesul de umectare al nadei. În funcție de tipul monturii, și zona pe care pescuim vom opta pentru grade de umectare diferite ale nadei. În cazul momitoarelor clasice folosite atât în pescuitul pe substrat, cât și la plută trebuie să avem în vedere obținerea unei consistențe care să permită ajungerea nadei în apă aproape întregi pe năditor. Dacă nada se sparge la contactul cu apa și cade de pe momitor, aceasta nu va mai ajunge în zona dorită și astfel nu vom avea un element clar de atracție în aproprierea cârligului. În același timp, vom urmări ca nada să se desfacă rapid de pe momitor și să creeze norul mult dorit. Dacă nadă este mult prea legată, din nou nu vom pescui eficient. Singura variantă în care este recomandată colarea accentuată a nadei este în cazul pescuitului pe râuri, în care va trebui să avem în vedere existența curentului apei care poate spăla ușor o nadă mult prea moale. În aceste situații mulți pescari preferă adăugarea TTX-ului în nadă, sau a unor aditivi lichizi or praf cu rol de liant.

Umectarea nadei pentru năditoarele realizate din material plastic a fost descrisă mai sus, în subcapitolul monturii tip ,,bombă” cu plută. Aromele nadelor pentru novac/sânger pot fi împărțite în 2 categorii : arome dulci și usturoi. Ambele genuri de arome și-au dovedit de-a lungul anilor eficiența, alegerea rămânând la latitudinea pescarilor.

Tactici de nădire

În afară de nădirea concentrată generată de momitoare sau tabletele cu tehnoplancton pentru a ne mări șansele de a prinde novac și sânger putem apela la o nădire mai amplă realizată prin diverse mijloace. Indiferent că nădim cu racheta de nădire, catapulta, praștia, mâna șamd, este important să respectăm același principiu de bază al nadei folosite. Ținta nădirii o constituie creearea norului vizibil în apă. De aceea, putem folosi ca materiale de nădire, mix-uri destinate ,,fitofagilor” ca atare ori combinate cu nade dedicate altor specii care să producă un efect similar de atracție. Intervalele la care nădim trebuie să fie unele regulate, nefiind recomandate nădirile masive urmate de perioade lungi de pauză. Întroducând constant nadă în apă vom putea menține efectul norului, astfel crescând șansele de a aduce cât mai mulți pești în zona pe care pescuim.

Cum pregătim nada pentru crapii chinezești

Un alt element esențial al nădirii la ,,fitofag” este precizia. Pentru rezultate optime, nădirea va fi efectuată exact în porțiunile pe care plasăm monturile. Prin urmare, nădirea concentrată este ideală, deoarece scopul este acela de a atrage cât mai mulți pești cât mai aproape de cârlig. O nădire haotică va împraștia peștii pe o suprafață mai mare, lucru pe care nu îl dorim. M.D.