- Conf dr Adrian Tase
În pandemie, nu există voință politică! Iar reacția politicienilor, indiferent de culoare, trebuie să respecte știința medicală, cu primul punct pe ordinea de zi: vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!
Inegalitățile economice sunt corelate cu diferențe semnificative în serviciile de sănătate. Țările sărace reclamă inechitățile din sănătatea publică care se manifestă la nivel global, în primul rând, prin lipsa unei infrastructuri spitalicești moderne, cu circuite funcționale adecvate și servicii medicale performanțe, iar în al doilea rând, prin aprovizionarea insuficientă cu vaccin pentru prevenția COVID-19.
La primul criteriu, ne încadrăm printre țările dezavantajate. Deși în anul 2007 a existat un proiect național de construcție a unei noi infrastructuri spitalicești, în anul de grație 2021 ne bazăm în continuare pe o rețea semicentenară de spitale care cu greu face față exigențelor medicinei de urgență contemporane, mai ales în condițiile pandemice actuale în care, pentru terapia intensivă a pacienților COVID-19 intubați, este nevoie de cantități mari de oxigen, iar riscul exploziei instalațiilor este îngrijorător.
La al doilea criteriu, am pornit cu un avantaj competitiv față de țările din afara Uniunii Europene, din păcate prea puțin valorificat. Deși dispunem de cele mai bune seruri, rata vaccinării este lentă, doar zonele București și Cluj având un orizont mai apropiat de imunizare. Avem de recuperat un decalaj de circa patru luni față de țările Uniunii Europene, așa că vaccinarea trebuie să continue în ritm alert!
În mod normal, vaccinarea ar trebui să decurgă bine în România, din cel puțin două motive.
În primul rând, suntem un popor profund religios, iar Biserica Ortodoxă Română susține oficial vaccinarea. De altfel, de-a lungul timpului, spitalele au fost strâns legate de biserică, lucru perfect valabil și pentru civilizația occidentală.
În al doilea rând, românii sunt recunoscuți pentru inteligența lor. Cu o singură condiție: să fie corect informați. Iar în acest caz, dezinformarea a fost mai virală decât însuși virusul!
O delegație de medici militari germani, a selecționat cu atenție, pe baza unor scoruri medicale, un număr de pacienți internați în spitale din București, care să poată beneficia la maximum de terapie intensivă în clinici ATI din Germania. De altfel, investigațiile medicale și tratamentul au început imediat într-un avion Luftwaffe superdotat medical. De remarcat faptul că, purtătorul de cuvânt al delegației a elogiat eforturile eroice ale personalului medical din țara noastră în această perioadă dezastruoasă.
Cu aceeași atenție, trebuie ca guvernul României să ia decizii precise cu privire la desfășurarea cursurilor preuniversitare în format fizic sau online, respectiv instituirea sau nu a unui lockdown, eventual parțial.
Britanicii se mobilizează să reducă răspândirea Covid în școli prin vaccinarea segmentului populațional 12-15 ani. În SUA, a început vaccinarea la grupa de vârstă 5-11 ani, numărul părinților reluctanți fiind relativ mic.
Ne amintim că Germania a instituit carantină națională de la Crăciun până la Paște! O lecție importantă primim din Africa de Sud, care, deși a instituit diverse niveluri de carantină începând cu martie 2020, se confruntă cu o mortalitate colectivă mare, alimentată de dezinformare. În urmă cu două decenii, Republica Sud-Africană s-a confruntat cu o situație similară în epidemia HIV/SIDA, când cadavrele erau luate cu excavatoarele și duse în gropi comune.
Cifrele de 591 de morți, respectiv 1890 pacienți intubați, într-o singură zi, sunt recorduri negative fără precedent în țara noastră! Un calcul simplu ne arată că, pe trendul actual, în câteva zile România va contribui cu 1% la decesele planetare de COVID-19, în condițiile în care numărul de locuitori de pe teritoriul României reprezintă doar 0,21% din populația Terrei!
Toate acestea îndeamnă la accelerarea ritmului vaccinării, o cale simplă și la îndemâna tuturor românilor de a învinge pandemia! Pentru creșterea imunității, se mai recomandă un stil de viață sănătos, cu somn suficient, hidratare corectă, eventual cu apă ușor alcalină, alimentație diversă cu suplimente vitamino-minerale (B, C, D, zinc, magneziu, etc.), efort fizic dozat.