Criză sanitară continuă, vaccinarea trebuie impulsionată!

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Continuăm să trăim coșmarul unei crize sanitare fără precedent, cu peste 50.000 de morți și aproape 2.000 de pacienți internați în ATI.


Situația gravă din țara noastră a fost capul de afiș din New York Times, care a titrat că România are, de câteva săptămâni, cea mai mare rată de decese per capita din lume. Campania ezitantă de vaccinare este explicată în articol prin acțiunea unor forțe din lumea reală și online care au dezinformat sistematic populația.
Urmărind evoluția evenimentelor din majoritatea țărilor lumii, și mai ales din U.E. unde rata de imunizare a ajuns la 81%, devine clar că acest atac pandemic poate fi scurtat și redus ca intensitate prin vaccinarea accelerată a populației.
Statele Unite ridică restricțiile pentru călătorii vaccinați. Jurnaliștii din S.U.A. au mai remarcat o rată mai mare de vaccinare la electoratul democrat, comparativ cu cel republican.
Singapore anunță că persoanele nevaccinate, în cazul în care ajung să se interneze pentru Covid, își vor plăti integral spitalizarea.
Franța acordă pașaportul vaccinal la persoanele peste 65 de ani, numai dacă au făcut și doza a treia (booster).
Austria întărește regulile pentru pașaportul național de vaccinare, iar medicii pediatri din Viena sunt în prima linie a vaccinării copiilor peste 5 ani.
Ministrul Sănătății din Germania declară fără echivoc: pandemia atacă în masă și afectează preponderent persoanele nevaccinate.
Demonstrația anti-vaccin din orașul italian Trieste a dus la o explozie de cazuri noi în oraș, cu aglomerarea consecutivă a spitalelor.
O.M.S. acordă autorizație de urgență pentru Covaxin, primul vaccin pentru coronavirus dezvoltat în India. Astfel, eforturile premierului Narendra Modi s-au concretizat, și India intră într-o nouă etapă a pandemiei, mult mai sigură. La solicitarea pacienților nerăbdători, vaccinul s-a administrat chiar și înainte de obținerea aprobării, alimentând zvonuri legate de eventuala sa ineficiență. Din fericire, vaccinul indian care se administrează în două doze la interval de patru săptămâni, a dovedit o eficiență terapeutică de 78%. Astfel, ritualuri precum Diwali, în cadrul cărora sute de mii de persoane circulă prin subcontinentul indian, vor fi mai puțin riscante din punct de vedere epidemiologic. Există și câștigători în pandemie? Peres Jepchirchir, campioana olimpică de la Tokyo, a terminat prima și la maratonul New-York-ului.
Viitorul internetului este Metaverse, un univers online în care internetul și tehnologiile emergente sunt mai intricate cu viețile noastre. Deși sună science fiction, metaverse este aproape.
Din primul an de pandemie avem masca, din al doilea an – vaccinul, iar acum, când intrăm în al treilea an, apar medicamentele Molnupiravir și Paxlovid și anticorpii monoclonali Regen-Cov, care vor trata eficient boala Covid-19, punând-o în rând cu celelalte viroze. Până atunci însă, masca și vaccinul rămân aliații noștri împotriva pandemiei! S-auzim numai de bine!