Trecea la prezenţă fizică a mai multor unităţi de învăţământ din Argeş îi obligă pe directori să ia măsuri de prevenire a infectării elevilor şi personalului. Până când Guvernul se va decide în privinţa testelor de salivă, a căror existenţă este doar pe hârtie în acest moment, măsurile trebuie respectate cu stricteţe. Şi după aceea vor trebui respectate, numai că pentru asta au nevoie măşti, dezinfectanţi, etc. Cum pentru toate e nevoie de bani, fiecare se descurcă cum poate, fie prin Inspectoratul Şcolar Judeţean, fie prin Consiliul Local, fie de la sponsori.
La Liceul Teoretic Ion Mihalache din Topoloveni este o situaţie fericită. Directorul a gestionat cât de bine a putut stocul produselor necesare şi a avut o cantitate generoasă de măşti de protecţie şi dezinfectanţi. „Am primit anul trecut 17.000 de măști de la ISJ Argeș, anul acesta am făcut o solicitare la UAT Topoloveni pentru încă 17.000 de măşti. Ce să faci? Te descurci cum poţi! Te mai duci cu căciula şi ceri pe la sponsori. Important este că avem măşti de rezervă, nu am rămas fără. Nu dăm la toți copiii. Vine un elev şi nu are mască, îi dăm. Sunt pentru situaţii neprevăzute. Nu avem alte soluţii. Eu nu pot să cumpăr din buget, că este deturnare de fonduri”, explica Valentin Scarlat, directorul liceului amintit. Acesta a a mai precizat că în această perioadă, unitatea pe care o conduce se află în implementarea unui proiect din fonduri nerambursabile, proiect obţinut de către Primăria Topoloveni. „Pe Ordonanţa de Guvern 144 a fost obţinut un proiect de 500.000 euro care se află în implementare. Vor fi montate table inteligente în clase, fiecare profesor va avea câte un laptop, vor fi achiziţionate 400 de tablete pentru elevi şi calculatoare moderne” a precizat acesta.
Copiii din familii defavorizate primesc măști de la şcoală
Dacă în mediul urban directorii se descurcă mai bine, în mediul rural, sunt nevoiţi să apleze la Consiliile Locale. La Şcoala Gimnazială Merişani învaţă 434 de elevi. O parte dintre aceştia provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. „Prima achiziţie de măşti şi dezinfectant am făcut-o noi, apoi, anul trecut am primit şi de la ISJ. Săptămâna trecută din nou am primit de la ISJ măşti mari şi mici. Avem şi noi un buget pentru aceste produse. Nu este unul în care ne-am lăfăit, dar ne-a ajuns”, a declarat Adriana Ionescu directorul unităţii de învăţământ. Aceasta a mai spus că cele mai multe măşti le dau copiilor proveniţi din familii defavorizate care nu au posibilităţi financiare să cumpere unele noi pentru fiecare zi de curs.
Fonduri nerambursabile pentru tablete şi echipamente moderne
Directorul Liceului Iulia Zamfirescu Mioveni a ales să cedeze cantitatea care revenea unităţii pe care o conduce, în favoarea unora din zone defavorizate. „Avem și un buget pe care îl administrăm, dar mai primim și de la Primărie și prin donații de la agenţii economici. E foarte greu să acordăm câte două măşti la toţi elevii. Anul trecut ne-a dat şi ISJ măşti şi materiale dezinfectante. Anul acesta ne-au întrebat şi am spus că ne descurcăm mai bine, să dea la şcolile din zone defavorizate, acolo unde sunt mulţi copii cu probleme sociale, care nu-şi permit să cumpere măşti zilnic”, a spus Dumitru Ion Voiculescu, directorul Liceului Teoretic „Iulia Zamfirescu” din Mioveni. Acesta a mai precizat că, la fel ca în cazul Liceului Teoretic Ion Mihalache din Topoloveni, şi la Mioveni a fost accesat programul de fonduri nerambursabile, fiind un un proiect comun al celor 5 unităţi de învăţământ : Liceul Teoretic Liviu Rebreanu, Liceul Tehnologic Colibaşi, Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu, Şcoala Gimnazială George Topârceanu şi Scoala Gimnazială Colibaşi. Din bani fost fi achiziţionate tablete, echipamente moderne cu ajutorul cărora să aibă posibilitatea cursurilor online. M.Sandu