Arestat după ce a clonat peste 1000 de carduri!

0



Patru ani, atât s-au luptat autorităţile din Argeş să obţină extrădarea unui piteştean fugit în SUA, pe numele căruia exista un mandat de arestare în lipsă. Americanii nu l-au extrădat pe motiv că acesta avea de ispăşit o condamnare şi la ei. După eliberare l-au lăsat să plece, liber, iar bărbatul a fost capturat pe un aeroport din Germania, după ce la verificarea pașaportului s-a stabilit că figura ca fiind urmărit internaţional. Astfel, a ajuns în arest, ieri pe numele său fiind confirmat mandatul arestării preventive emis în martie 2017. În acelaşi dosar, au mai fost arestaţi în lipsă alţi trei argeşeni, fiind prinşi doar doi dintre ei.


În martie 2017 au avut loc 30 de descinderi în judeţele Buzău, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi în municipiul Bucureşti pentru destructurarea a patru grupări formate din 50 de membri. Cei în cauză sunt suspectaţi că, în perioada 2014 – 2015, au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming, pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare. Ast¬fel, au clonat peste 1.000 de carduri ale unor cetăţeni străini, pe care le valorificau fie scoţând numerar de la bancomate, fie cumpărând diverse mărfuri din SUA, Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie pe care le vindeau în ţară, iar prejudiciul era estimat la peste 200.000 euro. În urma acţiunii ar fi trebuit să fie arestaţi patru piteşteni. Cum cei patru reuşiseră să fugă, pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă. Până ca procurorii români să intre pe fir, unul dintre acești pirați cibernetici a reușit să ajungă ilegal în SUA, unde a fost arestat pentru același gen de infracțiuni.

Condamnat pentru fapte similare în SUA

Au urmat patru ani de căutări. Se ştia că trei dintre ei sunt fugiţi în SUA şi unul în Marea Britanie. Au fost demarate cooperări cu Interpol şi Biroul Sirene pentru depistarea şi aducerea lor în ţară. În primăvara anului trecut, ofițerii FBI au reușit să prindă un român originar din Pitești, care comitea fraude pe internet în statul Ohio. Conform autorităților americane, piteșteanul Valerică Ivanovici acționa în SUA sub trei nume false: Jeno Urban, Zoltan Toth și Velerică Eugen. În timp ce acesta se afla deja într-o închisoare americană, s-a aflat că pe numele lui există un mandat de urmărire internaţional şi este căutat pentru a fi extrădat în România. Americanii nu au derulat procedurile de extrădare, din cauză că piteşteanul era condamnat şi urma să îşi execute pedeapsa. Astfel Valerică Ivanovici a ispăşit 14 luni de închisoare în SUA. După eliberare a părăsit SUA , după cum le-a declarat ulterior polițiştilor, cu intenția de a ajunge în România pentru a- şi rezolva problemele cu legea. Avionul a făcut escală în Germania şi pe aeroport, în timp ce-i erau verificate documentele a apărut în sistem ca fiind dat în urmărire. A fost reţinut, fiind extrădat. Ieri, Ivanovici a fost prezentat Tribunalului Argeş unde judecătorii au confirmat mandatul de arestare preventivă emis în urmă cu mai bine de patru ani.  M.Sandu