Cerere de reabilitare a unui mort!

0



După ce doi dintre condamnaţii, în cazul triplului asasinat din comuna Stoeneşti, au murit în penitenciar, familia a depus la Tribunalul Argeş o cerere de revizuire a dosarului de omor. Prin aceasta se doreşte reabilitarea post-mortem a lui Doru Durleci, decedat în luna septembrie la Penitenciarul Craiova şi eliberarea fiului cel mic, Vasile Durleci care susţine că este nevinovat. Avocatul Florentin Sorescu este cel care se luptă de câţiva ani să dovedească faptul că singurul vinovat în cazul de omor este Laurenţiu Durleci, şi el mort în închisoare. Acesta a susţinut mereu că cei doi au fost închişi pe nedrept.


Cererea de revizuire a dosarului de omor a fost depusă la Tribunalul Argeş, marţi. Aceasta are termen de judecată pe data de 13 decembrie 2022. Cazul triplului asasinat a avut un parcurs neobişnuit. Laurenţiu Durleci, de 20 de ani, a fost condamnat în octombrie 2017, pentru uciderea fostei iubite, în vârstă de 17 ani, a tatălui şi a bunicului acesteia. Judecătorii Tribunalului Argeş au dispus în cazul acestuia, închisoare pe viaţă. Tot atunci, magistraţii au decis să îi elibereze pe Doru Vasile Durleci, de 24 de ani, şi pe tatăl său Dorel Durleci, de 48 de ani, aceştia fiind achitaţi după ce în sentinţă s-a spus că nu există dovezi că cei doi s-au aflat în imobil la momentul triplului asasinat. La două luni de la pronunțarea sentinței, în decembrie 2017, Laurențiu Durleci s-a sinucis în Penitenciarul Mioveni. După moartea acestuia, Curtea de Apel Piteşti i-a condamnst pe tatăl şi fratele lui, la 15 ani şi 8 luni închisoare, respectiv 20 de ani. În luna septembrie, anul acesta, cu doar două zile înainte să împlinească 49 de ani, a murit şi Doru Durleci, tatăl, aflat în Penitenciarul Craiova.

Ultima dorinţă: “An fost nevinovat”

Aflat în închisoare, Doru Durleci susţinea în continuare că a fost condamnat pe nedrept. Acesta, în discuţiile cu soţia îi spunea ca, în caz de va muri, pe crucea lui să scrie că a fost nevinovat. Nici nu bănuia cât de curând va sfârşi în celulă şi dorinţa îi va fi îndeplinită. “Ieri a fost îngropat Doru. După mai bine de o săptămână după ce a fost eliberat în urma decesului care i-a curmat chinul. I-a fost îndeplinită şi dorinţa, aceea de a i se scrie pe cruce că a murit nevinovat. Azi m-a sunat Vasile ca să îmi spună cu vocea gâtuită că cei de la penitenciar l-au dus şi pe el la înmormântare Şi-i părea rău că şi-a uitat în cameră scrisoarea pe care voia să i-o pună lui taică-su în buzunarul de la piept. – Plângea şi preotul, domnule avocat! Toată lumea plângea. Nici nu vă imaginaţi ce-a putut fi acolo. Toţi spuneau că e mare păcat, c-a murit nevinovat.”, a scris, pe Facebook, Florentin Sorescu, avocatul familiei Durleci. Ieri am încercat să discutăm despre această cerere cu avocatul Florentin Sorescu însă, acesta nu a răspuns la telefon.

Alt caz de achitare port-mortem

În România cel mai cunoscut caz de eroare judiciară este al lui Marcel Ţundrea, care a ispăşit 12 ani de închisoare pentru omorârea unei fete. Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de detentie, respectiv pentru violarea si uciderea, în anul 1992, a unei fete de 13 ani din Gorj. Din puşcărie, bărbatul a făcut 24 de cereri de revizuire, şi toate i-au fost respinse. Până în 2004, când procurorii au cerut expertiza genetică a probelor recoltate de la victimă. A fost stabilit astfel profilul biologic al celui care a violat-o pe fata de 14 ani şi s-a constatat că nu este ADN-ul lui Ţundrea, fiind eliberat în 2004. Bărbatul a murit în 2007, la vârsta de 57 de ani. În anul 2009, la doi ani după moartea sa, a fost achitat post-mortem prin decizia Curţii Supreme. Fiica acestuia a primit 5.000 de euro despăgubiri de la statul român ca „o reparaţie morală corespunzătoare”. M.Sandu