- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Montura in line folosită în pescuitul crapului”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia monturile folosite în pescuitul crapului.
Conform unei vechi zicale, peștele se uită în apă, nu pe mal. Nimic mai adevărat!. Monturile pe care le folosim sunt primele care intră în contact direct cu peștii. Montura împreună cu restul echipamentului, lansetă, mulinetă, fir, șamd constituie un tot unitar, fiecare element fiind decisiv în obținerea trăsăturilor. Prin urmare, nicio componentă nu ar trebui neglijată. Degeaba avem cele mai prinzătoare monturi dacă nu le putem plasa în zonele în care se află peștii din cauza ansamblului lansetă – mulinetă – fir, și invers, deși dispunem de echipament de înaltă calitate, acesta nu poate fi pus în valoare dacă monturile nu sunt cele potrivite.
Monturi ce nu trebuie să lipsească din trusa pescarului
Prin articolul de față mi-am propus să aduc în atenție cele mai importante categorii de monturi folosite în pescuitul la crap și câteva tipuri de rig-uri indicate pentru situații diferite pe care le putem întâlni pe parcursul partidelor de pescuit. Monturile de bază în pescuitul la crap sunt în număr de 3: in-line; cu plumb pierdut; helicopter Aceste monturi acoperă aproximativ toate posibilitățile pe care le putem întâlni într-o partidă de pescuit, rareori fiind utilizate alte tipuri. Cele mai importante aspecte legate de alegerea monturii sunt: tipul substratului (mâlos sau tare); distanța la care pescuim; existența structurilor submerse (stuf tăiat, copaci scufundați, vegetație, praguri, etc.); mecanica de înțepare a monturii; tipul pescuitului practicat (lansat sau plantat); talia crapilor vizați Înainte de a ne opri asupra unei monturi, vom avea în vedere factorii enumerați mai sus. Dacă nu cunoaștem anumite detalii precum felul substratului, prezența structurilor, adâncimea apei, șamd. putem apela la procesul de sondare a apei în urma căruia vom obține informațiile dorite.
Montura in line
Probabil cea mai utilizată montură din pescuitul crapului este cea in line. După cum reiese din denumire, montura in line presupune folosirea unui lest (momitor sau plumb) culisant, plasat direct pe firul principal al monturii sau al mulinetei. Monturile in line pot fi realizate pe: segment de leadcore; înaintașul pus pe mulinetă; firul principal al mulinetei Sub nicio formă nu este indicată legarea unui vartej deasupra năditorului sau plumbului!!! În caz de ruptură a firului, crapul nu se va putea elibera de lest, fapt ce îi poate genera adesea moartea!!!
Unde sunt indicate
Monturile in line pe segment de leadcore sunt indicate în pescuitul plantat, în cazul structurilor submerse abrazive (scoici, praguri, stuf tăiat) ori atunci când dorim o camuflare excelentă a firului pe substrat. Monturile in line legate direct pe înaintașul mulinetei sunt foarte populare în rândul pescarilor de crap, fiind folosite pe scară largă în competițiile crapiste. Montura este una ușor de legat. Prin tija plumbului se trece firul înaintaș fiind urmat de un vârtej simplu sau unul cu agrafă rapidă de care este atașat cârligul. Acest montaj nu este indicat în zonele cu agățătură deoarece firul se va rupe adesea de la nodul făcut dintre firul principal al mulinetei și înaintaș. Rupând de mai multe ori vom creea ,,gheme” de fire în apă, zona pescuită devenind una și mai dificilă din cauza acumulării de fire. Monturile in line legate pe firul mulinetei se leagă la fel precum cele pe înaintaș. Avantajul principal al monturii este faptul că în cazul unui pescuit în agățătură, vom lăsa în apă doar plumbul și cârligul, zona putând fi pescuită în continuare. Sunt recomandate firele groase, de minimum 0.35 mm, pentru a evita ruperea firului principal în timpul lansărilor.
LUNGIMEA FORFACULUI
De regulă, forfacele folosite pe monturi in line au lungimi cuprinse între 5-20 cm în funcție de tipul lestului utilizat: momitor/plumb. Forfacele dedicate pescuitului la momitor sau cu plumb striat au lungimea recomandată de 5-10 cm. Astfel cârligul se va afla în apropierea nadei plasate pe momitor sau plumb și va fi găsit mult mai ușor de către crapi. În situația pescuitului cu plumb simplu, forfacele ajung de la 10 până la 20 cm. Cu cât momeala de cârlig va crește în diametru, cu atât este indicată mărirea forfacului, pentru obținerea unei mecanici corecte a rig-ului. În ce priveste forfacele mai lungi de 10 cm, pentru a evita încurcarea de plumb (sunt ideali plumbii cu tija din plastic) se vor folosi conuri sau manșoane anti-tangle din cauciuc. Conul va fi plasat în partea de sus a forfacului și se va bloca în vârtej. Pentru a reduce șansele de încurcare ale monturii în aruncare putem apela și la săculeții solubili. Excepția de la regulă o constituie pescuitul plantat, în care putem trece de limita de 20 cm, deoarece dispare posibilitatea încurcării rig-ului.
Când nu sunt indicate monturile in-line?
Monturile in-line nu sunt indicate în 2 situații: agățătură masivă (când este preferabilă pierderea plumbului) și zone cu strat gros și pufos de mâl, în care plumbul se poate afunda ușor, trăgând forfacul după acesta (aici intervine montura helicopter).
SOLUȚII
O alternativă interesantă în ce privește pescuitul cu montura in line în zonele cu agățătură este următoarea: montura se va lega pe firul principal al mulinetei, iar firul de forfac va avea neapărat o rezistență de rupere la nod inferioară firului pus pe tamburul mulinetei. Sub nicio formă nu este recomandată folosirea înaintașului deoarece în caz de rupere vom lăsa fire în apă ce se vor încurca pe viitor și vor strica zona în care pescuim. Dacă alegem să pescuim cu montura in line ,,pe direct”, în momentul în care vom agăța, în apă va rămâne doar plumbul alături de forfac, iar locul va fi în continuare optim pentru pescuit. Rig-urile legate cu fire subțiri au rolul de a ceda înaintea firulul principal, și astfel de a salva plumbul. Acest stil de pescuit este specific mai ales competițiilor crapiste, dar poate fi preluat și în pescuitul de plăcere în partidele în care urmărim multe trăsături și pierderi reduse. Monturile in line pot ajunge la distanțe considerabile în funcție de gramejele folosite și tipul plumbului. Este important ca plumbii să prezinte o tijă de plastic în interior ce va asigura o aerodinamică mai bună a monturii și forma să fie de tip long cast. Dacă nu ne interesează acest aspect, putem apela la folosirea săculeților PVA pentru a crea un plus de atracție lângă momeala de cârlig. Săculeții pot fi de mare ajutor în cazul unui pescuit pe substrat mâlos sau cu resturi vegetale deoarece vor asigura o prezentare mai vizibilă a forfacului. De asemeni, putem folosi și pufuleți solubili flotanți în aceste situații, ce vor face ca rig-ul să cadă lent și să se așeze corect pe substrat.
Montura cu săculet solubil
Montura in line posedă conform multor pescari o mecanică superioară de înțepare a peștelui față de restul monturilor. Pentru a spori eficiența monturii in line, putem folosi plumbi sau momitoare ce au în interior un conector pentru auto-înțepare a pesțelui. Principiul este unul ușor de înțeles. Vârtejul simplu sau cu agrafă rapidă va intra într-o poziție fixă, montura devenind una semi-fixă. În momentul producerii trăsăturii, vartejul va ieși din plumb/momitor iar peștele se va înțepa cu ajutorul greutății lestului. Un alt pont pentru obținerea unui dublu efect de auto-înțepare este plasarea unui opritor de cauciuc deasupra lestului. Astfel lestul va întâmpina din nou rezistență, și nu va putea circula liber pe fir.
Montura inline culisanta
Monturile in line se pretează atât în pescuitul lansat cât și cel plantat. Cel mai adesea sunt utilizate în pescuitul lansat, fiind populare mai ales în partidele în care se utilizează momitoare sau plumbi striați. Cu monturile in line putem prinde atât crapi de talie mică cât și crapi de talie mare. Totuși, dacă alegem să pescuim după crapi capitali în zone cu structuri submerse, de preferat sunt monturile cu plumb pierdut, ce ne vor oferi o șansă în plus de a scoate peștii în siguranță pe mal. M.D.