Judecarea lui Chiţoiu începe peste cinci luni!

0

  • După un an și jumătate de amânări



De mai bine de un an şi jumătate procesul de ucidere din culpă al fostului ministru al Finanțelor Daniel Chițoiu bate pasul pe loc. Pe lângă contestaţiile depuse de acesta, de fiecare dată când a avut prilejul, fostul vicepremier este „ajutat” şi de termenele lungi date de instanţă. La Judecătoria Pitești, dosarul a stat în camera preliminară mai bine de un an. S-a finalizat această etapă, iar judecata pe fond începe cu…o pauză.


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat cercetările şi au trimis dosarul la Judecătoria Piteşti în august 2020. Primul termen de judecată, în camera preliminară, a început la o săptămână. Au avut loc mai multe termene, toate acestea durând cam un an. În ziua în care instanţa a stabilit că administrarea probelor şi a actelor din dosar a fost făcută legal, Daniel Chiţoiu a contestat decizia. Procesul s-a mutat la Tribunalul Argeş, acolo unde, abia după trei luni a fost respinsă contestaţia. Teoretic, din acel moment, ar fi trebuit să înceapă judecata pe fond, decizia fiind definitivă. În mod surprinzător însă, pe rolul Judecătoriei Piteşti, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna februarie a anului viitor, peste alte cinci luni! Aşadar judecata începe cu o pauză…

Nu a fost depusă contestaţie pentru durata procesului

În timpul procesului o unii dintre cei care s-au constituit părţile civile au renunţat la urmărirea penală după ce au făcut o înţelegere în urma acordării despăgubirilor acordate de firma de asigurări. Nu au intrat în această înţelegere rudele celor doi soţi Haralambie şi Elisabeta Pristavu, decedaţi în urma accidentului provocat de fost ministru al Finanţelor. Fiul acestora nu a depus contestaşie privind durata procesului asta deşi conform Codului de Procedură Penală avea acest drept.
Potrivit prevederilor legale, poate fi depusă contestaţie de durată a procesului de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente, dar și de procurorul care a instrumentat dosarul, pentru dosarele care au cel puțin un an de la trimiterea în judecată. Deocamdată niciuna dintre părți nu a făcut-o! Reamintim că pe data de 26 decembrie 2019, Daniel Chiţoiu a provocat un accident în localitatea Zamfirești, pe dn 7. Soţii Haralambie şi Elisabeta Pristavu au murit în urma impactului, iar o rudă de-ale lor a fost grav rănită.